Sněmovna schválila konec regulace nájmů

11.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která upravuje mimo jiné postup po skončení regulace nájemného. Nájemci a pronajímatelé budou mít podle předlohy pevnou lhůtu na dohodu o zvýšení nájemného. Teprve po jejím uplynutí se budou moci vlastníci bytů obrátit na soud, aby nájemné stanovil. Norma míří do Senátu.

Nájemci budou mít podle předlohy dvouměsíční lhůtu na to, aby souhlasili s návrhem majitele bytu na zvýšení nájemného. Pokud pronajímatel odpověď nedostane, bude se moci do tří měsíců obrátit na soud, aby výši nájmu určil. Lhůty do novely vložil ústavně právní výbor, v původní vládní předloze nebyly.

Pronajímal a nájemce se tedy budou muset před soudní žalobou o dohodu na výši nájemného pokusit, vyplývá z novely. Soudy budou určovat nájemné vždy ke dni podání žaloby. Původní vládní předloha by umožnila soudcům stanovit i pozdější dobu, což neúspěšně prosazoval v dalším pozměňovacím návrhu Stanislav Křeček (ČSSD).

Soudy by měly stanovovat nájemné v místě a čase obvyklé. Ministerstvo pro místní rozvoj k tomu připravuje cenové mapy. S loňským rokem skončila regulace nájemného přibližně pro 400.000 bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita