Kodex pro fungování farmářských trhů

11.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo zemědělství (MZe) chce spolu s pořadateli farmářských trhů vytvořit kodex pro jejich fungování. Započatá jednání ČTK potvrdil úřad, organizátoři tržišť i farmáři. Spotřebitel, který si na tržišti označeném jako "farmářské" v budoucnu koupí potravinu, by tím měl získat záruku domácího původu a čerstvosti koupeného produktu. Trhy, na nichž zemědělci či malovýrobci potravin nabízejí své zboží, se staly hitem loňského roku.

Organizátory trhů jsou v Česku většinou soukromé subjekty, města či jejich části. "Ta kvalita tržišť jednoznačně závisí na síle a odvaze organizátora trhu," uvedl v tomto týdnu ministr Ivan Fuksa. V některých případech se podle něj stávalo, že pořadatel trhu, kterému nedorazil dostatečný počet prodejců, umožnil prodej obchodníkovi, který předtím zboží nakoupil ve velkoobchodě, potraviny však následně vydával za čerstvý výrobek přímo od pěstitele či regionální specialitu.

"Vzešli jsme v kontakt s hlavními organizátory farmářských trhů v České republice a budeme se na základě jejich zkušeností snažit připravit základní parametry, případně kodex," dodal ministr. "Dodržování takových zásad by ale měl pravděpodobně zabezpečit sám organizátor," upřesnila následně mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková.

Zpráva převzata z ČTK.

 

Autor článku

Firemni aktualita