Komentář k výsledkům průmyslové výroby a zahraničního obchodu

07.02.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


7.2.2011 Komentář Ministerstva průmyslu a obchodu k aktuálním výsledkům ČSÚ o vývoji průmyslové výroby a zahraničního obchodu.

Komentář k výsledkům průmyslové výroby:

"Prosincové výsledky českého průmyslu završily příznivý trend celého roku 2010. Povzbuzující jsou také hodnoty předstihových indikátorů, které se již několik měsíců pohybují v rekordních výšinách. Stínem na optimistickém výhledu jsou ale nadále rostoucí ceny komodit," říká ředitel odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

Komentář k výsledkům zahraničního obchodu:

"Jakkoli se zpravidla zdržuji silných slov při svých hodnoceních, tentokrát rád činím výjimku. Více než 200 miliard Kč ve vývozu v měsíci prosinci si to určitě zaslouží. Je to zdaleka nejlepší výsledek v dosavadní historii, neboť prosinec tradičně patřil ke slabším měsícům. K dosaženému výsledku našim vývozcům blahopřeji. Zároveň jsem přesvědčen, že nevyprázdnili zcela své sklady, a pokud ano, že budou schopni rychle reagovat ve svých výrobních programech, aby udrželi nastavený trend dynamického růstu exportu také v roce 2011. S uspokojením se dívám i na čísla zachycující teritoriální strukturu našeho vývozu jak v prosinci, tak i za celý uplynulý rok. Je z nich patrné, že se naši vývozci činili nejen v Evropské unii a v jejím rámci v Německu, avšak že výrazně zvýšili výkon i na mimoevropských trzích. Zcela to odpovídá tomu, co tato ekonomika potřebuje — tedy rozvíjet dosažené pozice v rámci Evropské unie a zároveň hledat nové obchodní příležitosti na globálních trzích. Rekordní hodnoty vývozu do Číny a Indie, ale i dalších zemí, to potvrzují," říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka.

Autor článku

Tiskovka