Týdenní komentář: Ceny potravin jdou opět nahoru, produkce masa v Česku opět klesá

04.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Světové ceny potravin se v lednu vyšplhaly na maxima za nejméně 21 let. Výroba hovězího masa se v Česku loni meziročně snížila o 3,6 procenta.


Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. První žaloba na stát kvůli fotovoltaice
Společnost Mesana Real hodlá podat žalobu na firmu ČEZ Distribuce a Energetický regulační úřad kvůli tomu, že jí loni zakázaly připojit do sítě solární elektrárnu v Malé Hraštici mezi Prahou a Příbrami. Je to první žaloba na státní společnosti kvůli nepřipojení fotovoltaického zdroje za výhodných podmínek loňského roku.


2. Student Agency zdraží cestu z Liberce do Prahy
Cestování žlutými autobusy Student Agency z Liberce do Prahy zdraží od 15. února o desetikorunu, běžná jízdenka bude stát 90 korun, kreditová jízdenka zdraží ze 60 na 70 korun. Kvůli rostoucím nákladům zdražoval dopravce na většině svých linek o pět až deset korun už k 24. lednu. Výjimkou bylo Brno a právě Liberec.


3. Ceny potravin jdou ve světě nahoru
Světové ceny potravin se v lednu vyšplhaly na maxima za nejméně 21 let a překonaly dosavadní rekordy z roku 2008. Index cen potravin Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství stoupl minulý měsíc o 3,5 procenta a dostal se nejvýše od svého založení v roce 1990.


4. Asi 2 procenta emailů Seznamu má problémy
Zhruba dvě procenta ze 7,3 milionu emailových schránek portálu Seznam.cz mají problémy kvůli závadě na serveru, který slouží jako úložiště dat z elektronické pošty. Uživatelům se zejména nedaří odesílat některé zprávy. Seznam.cz má přes tisíc serverů, problém se tedy týká jen zlomku uživatelů a nejedná se o potíže či plošný výpadek celé služby, uvedla mluvčí Veronika Rozumková.


5. Produkce masa loni klesla o 3,1 %
Tuzemská výroba masa se loni meziročně snížila o 3,1 procenta na 538.554 tun v jatečné hmotnosti, nejvýrazněji klesla produkce hovězího. Loni se v tuzemsku vyprodukovalo 73.730 tun hovězího, 529 tun telecího, 275.905 tun vepřového, 145 tun skopového (z toho 101 tun jehněčího), čtyři tuny kozího, 63 tun koňského a 188.177 tun drůbežího masa.



Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. MF očekává růst ekonomiky v tomto roce 2,2 procenta
Ministerstvo financí zlepšilo pro letošní rok odhad růstu české ekonomiky na 2,2 procenta z dřívějších dvou procent. V roce 2012 by měla ekonomika stoupnout o 2,7 procenta. Vyplývá to ze zveřejněné nové makroekonomické predikce MF. Úřad rovněž zlepšil odhad růstu hrubého domácího produktu za loňský rok na 2,5 procenta.


2. Průmysl USA zažívá rekordní časy
Průmyslový sektor Spojených států v lednu nečekaně přidal na tempu a expandoval nejrychleji od května 2004, přičemž celková aktivita v odvětví rostla již osmnáctý měsíc v řadě.


3. Factoringu se v Česku loni dařilo
Tuzemské factoringové společnosti loni financovaly odkup pohledávek za téměř 112 miliard korun, což je v meziročním srovnání o 12 procent více. Vyplývá to z údajů Asociace factoringových společností ČR.


4. Zaměstnanci dostávali loni více nefinančních odměn
Nefinanční benefity dostávalo v roce 2010 více lidí než předloni. Alespoň nějakou formu nefinanční odměny obdrželo loni 76 procent zaměstnanců, zatímco o rok dříve jich bylo 69 procent. Nejméně benefitů dostávali lidé pracující na nejnižších pracovních pozicích. Se stoupající kvalifikací podíl zaměstnanců bez benefitů klesá. Vyplynulo z průzkumu Platy.cz, který uskutečnila společnost Profesia.


5. Smlouvy k veřejným zakázkám na půl milionu by mohly být veřejné
Zadavatelé veřejných zakázek budou možná muset zveřejňovat všechny smlouvy nad půl milionu korun včetně dodatků. Navíc pokud se do soutěže o zakázku nepřihlásí alespoň tři firmy, bude muset zadavatel soutěž zrušit. Počítá s tím nový návrh ministerstva pro místní rozvoj. Změny mají být součástí novely zákona o veřejných zakázkách.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT