Zaměstnanci Fiatu si odsouhlasili zpružnění práce

17.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zaměstnanci nejstaršího závodu italské automobilky Fiat těsným poměrem schválili průlomovou smlouvu o zpružnění pracovních podmínek. Zaměstnanci omezí stávky a absentérství a za to bude Fiat do továrny Mirafiori v Turíně investovat miliardu eur (24,4 miliardy Kč).

Zaměstnanci se v referendu ve čtvrtek a pátek vyslovili pro smlouvu většinou 54 procent hlasů. Proti se ostře stavěly odbory kovodělníků FIOM, podle nichž se o odhlasování zasloužily "bílé límečky".

Šéf Fiatu Sergio Marchionne má v plánu udělat z Fiatu automobilku s globálním záběrem. Pomoci by v tom mělo předloňské převzetí kontrolního podílu v americkém Chrysleru. Problémem jsou vysoké náklady a nízká produktivita italských závodů. Marchionne italské zaměstnance upozornil, že když nepřistoupí na odbourání škodlivých praktik, přemístí výrobu jinam.

Fiat se smlouvou odklonil od nepružného italského systému celostátních pracovních kontraktů. Proti tomu se postavil odborový svaz FIOM, jiné odbory však tento průlom přivítaly jako nástroj k povzbuzení investic. Kampaň před hlasováním tak mocné italské odborové hnutí rozdělila vedví.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita