Raiffeisenbank usnadňuje středním firmám přístup ke kapitálu

14.01.2011 | , Raiffeisenbank
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


14.1.2011 Raiffeisenbank se stala prvním a v současné době jediným českým autorizovaným poradcem pro vstup společností na polskou burzu New Connect. Středním firmám je tak Raiffeisenbank schopna pomoci v přípravě a následně samotném procesu úpisu akcií na tomto dynamicky se rozvíjejícím trhu. Vedle klasických bankovních úvěrů tak malé a střední společnosti získávají novou možnost, jak financovat svůj další rozvoj nebo nastartovat úplně nový obchodní model.

Raiffeisenbank se stala prvním ryze českým autorizovaným poradcem na polské burze New Connect, která je určena především pro malé, střední nebo začínající společnosti. „České firmy tak získávají možnost financovat svou další expanzi prostřednictvím navýšení kapitálu vstupem na burzu. Raiffeisenbank díky svému postavení a zkušenostem zaštítí celý proces, a to již od úvodních příprav přes umístění emise na trhu až po následný dohled nad dodržováním všech informačních povinností,“ uvedl ředitel útvaru Corporate Finance Raiffeisenbank Marek Tichý. Polská burza New Connect je určena především pro menší a střední rozvíjející se společnosti, které díky získání dodatečného kapitálu mají potenciál dalšího dynamického růstu. „Její výhodou je především skutečnost, že emise jednotlivých společností mohou být velmi malé, a to i pod jedním milionem eur. To otevírá možnosti především malým a středním společnostem, které na jiných burzách nemohou své akcie emitovat z důvodu své současné tržní kapitalizace,“ vysvětlil Marek Tichý.

Kromě výše upisovaného kapitálu má New Connect pro malé a střední firmy řadu dalších výhod: vstup na burzu je méně nákladný, informační povinnosti jsou méně striktní, trh se orientuje především na rizikověji orientované investory. „Rychlejší je i samotné umístění emise, od zahájení příprav lze dosáhnout umístění emise během tří až čtyř měsíců,“ dodal Marek Tichý.

Raiffeisenbank jako autorizovaný poradce zajistí kompletní proces vstupu společnosti na tuto burzu společně s procesem jejího upsání. Prvním krokem je návrh vhodné struktury celé transakce a příprava všech dokumentů a žádostí. Banka poté osloví potenciální investory a umístí akcii na trh, vše završí zhruba roční fáze dohledu nad společností včetně potřebného školení a konzultací.

V tuto chvíli je na burze New Connect, která vznikla v roce 2007, obchodováno zhruba 160 společností. Obrat burzy za loňský rok dosáhl 590 milionů euro.

Autor článku

Tiskovka