Týdenní komentář: Pokračující programy PROGRES a Zelená úsporám

14.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropský průmysl roste a Česko si v rámci EU zachovalo jedno prvenství. Podnikatele také jistě potěší dva pokračující programy PROGRES a Zelená úsporám.

1. Návštěvnost internetu byla nižší o procento
Počet návštěvníků tuzemských internetových serverů od ledna do listopadu loňského proti stejnému období předchozího roku klesl o zhruba 71.000 na 7,1 milionu. Českých návštěvníků bylo 5,69 milionu, což představuje úbytek o více než 63.000 uživatelů. Návštěvnost se tak snížila meziročně zhruba o procento. Vyplývá to z měření NetMonitor, které provádí společnost Mediaresearch.


2. Staré adresy pro domény dojdou možná už v únoru
Celosvětová zásoba staršího typu adres pro internetové domény by ale mohla dojít již příští měsíc, což je o čtvrtletí dříve, než odborníci ještě loni očekávali. Poskytovatelé internetových služeb by tak měli přejít ze staršího protokolu IPv4, ve kterém adresy docházejí, na nový protokol IPv6.


3. Slovenský průmysl v listopadu vzrostl o 17,3 %
Aktivita je vidět i ve slovenském průmyslu, který v listopadu meziročně stoupl o 17,3 procenta po říjnovém růstu o 13,4 procenta. Analytici očekávali meziroční zvýšení listopadové průmyslové výroby o 13,0 procenta.


4. Průmysl eurozóny v listopadu vzrostl o 1,2 pct
V listopadu vzrostla i průmyslová výroba eurozóny, meziměsíčně stoupla o nečekaně výrazných 1,2 procenta po říjnovém zvýšení o 0,7 procenta. Analytici oslovení v průzkumu Reuters očekávali, že průmysl bloku jednotné měny meziměsíčně přidal pouze o 0,5 procenta.


5. Fúze podniků se dostaly na nejvyšší objem za deset let
Není se pak co divit, že objem fúzí a akvizic po obou stranách Atlantiku od začátku letošního roku už přesáhl 83 miliard dolarů (asi 1,6 bilionu Kč). To je nejlepší výsledek za posledních deset let. Potvrzuje se tak očekávání, že stav globální ekonomiky se postupně zlepšuje a s ním i ochota firem investovat.


6. ČR sjednotila poradenská místa pro podnikatele, první v EU
Česká republika je alespoň v něčem první v tom dobrém slova smyslu. Od prvního ledna 2011 mohou čeští podnikatelé získávat poradenství pomocí jednotného systému, který v sobě skloubil jednotná kontaktní místa a systémy Solvit a ProCop. Díky tomuto společnému systému tak bude poskytována pomoc začínajícím podnikatelům, kteří chtějí uvést své služby či výrobky na tuzemský nebo zahraniční trhy nebo potřebují-li asistenci při chybných rozhodnutích úřadů. Jde o první projekt tohoto typu v EU.


7. Program podpory PROGRES-příjem žádostí zahájen
Podnikatelé také mohou využít program PROGRES. Dnem 3. ledna 2011 vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu pokračování Výzvy III k předkládání projektů v rámci tohoto programu. Cílem programu PROGRES je pomocí podpory ve formě podřízených úvěrů umožnit realizaci rozvojových podnikatelských projektů malých a středních podnikatelů a pomocí podpory ve formě finančního příspěvku k podřízenému úvěru motivovat tyto podnikatele ke zvyšování zaměstnanosti.


8. Do programu Zelená úsporám přitekly nové prostředky
Pohnul se také program Zelená úsporám. V prosinci 2010 totiž uzavřelo Ministerstvo životního prostředí a japonská firma Mitsui smlouvu o prodeji dalších 9,55 milionů jednotek AAU. Takto získané prostředky pak podpoří projekty realizované v rámci programu Zelená úsporám. Státní fond životního prostředí i tak očekává převis v programu Zelená úsporám mezi 3 až 5 miliardami korun.


9. Bude ČNB hýbat sazbami dříve, než avizovala?
Díky tomu, že se České ekonomice daří lépe, než se čekalo, centrální banka by tak mohla změnit nastavení měnové politiky dříve, než dříve naznačovala, uvedl to během týdne člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek.


10. Británie drží hlavní sazbu beze změny na 0,5 pct
To Britská centrální banka podle očekávání podržela hlavní úrokovou sazbu již podvaadvacáté v řadě na historickém dně 0,5 procenta a nezměnila.


Autor článku

Karel Pospíšilík