Vepřové s dioxinem v Německu je možná na trhu

12.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vepřové maso z německého chovu, kde testy prokázaly přítomnost rakovinotvorného dioxinu, se nejspíš dostalo na trh. Připustilo to dnes ministerstvo zemědělství Dolního Saska. Na rozšiřující se skandál s dioxinem v německých zemědělských produktech reagovala Čína a až do odvolání zastavila dovoz vepřového a vajec z Německa. Dánsko, kam se dostalo krmivo kontaminované touto jedovatou látkou, naopak spotřebitele ubezpečilo, že jim žádné nebezpečí nehrozí.

Nadlimitní množství dioxinu ve vepřovém mase vyšlo v Německu najevo v úterý. Pocházelo z výkrmny v dolnosaském okrese Verden, kde bude muset být kvůli nálezu utraceno 140 prasat. Kontrolní vzorek pocházel z konce prosince, podnik ale zvířata porážel ještě na počátku ledna, než ho úřady preventivně uzavřely.

Podobný případ se vyskytl také v Sasku-Anhaltsku, kde jeden vepřín krátce před preventivním uzavřením porazil na 400 prasat a dodal je do obchodů v severním Bavorsku. Tento chov má stále zakázán prodej a čeká na výsledky testů, zda maso jeho zvířat skutečně dioxin obsahovalo.

Dovoz vepřového a vajec z Německa až do odvolání zakázala Čína. Opatření se týká i výrobků obsahujících tyto komodity. Jakého množství produktů se tento zákaz dotkne, nebyli podle agentury DPA odborníci schopní říct. Německo do Číny vyváží asi procento svého exportu masa. Několik německých firem se přímo na obchod s Pekingem specializuje a na ty dolehne rozhodnutí čínských úřadů nejtíživěji.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita