Změny v zákoně o účetnictví od 1.1.2011

12.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podle obecných přechodných ustanovení se ustanovení novely použijí poprvé v účetním období, které započalo v roce 2011 nebo později. To platí, pokud dále u jednotlivých změn není uvedeno jinak.

Některé ze změn se týkají tzv. vybraných jednotek, což jsou zejména organizační složky státu, státní fondy, územní samosprávné celky, příspěvkové organizace a zdravotní pojišťovny. Změnami určenými pouze těmto účetním jednotkách se nezabýváme. Hlavní oblasti změn:

1. Zahraniční fyzické osoby mají povinnost vést účetnictví za stejných podmínek a ve stejném rozsahu jako české fyzické osoby. To znamená, že povinnost vést účetnictví mají fyzické osoby, které:

  • jsou jako podnikatelé zapsány v obchodním rejstříku;
  • překročí obrat 25 mil. Kč za rok;
  • se k vedení účetnictví dobrovolně rozhodnou;
  • jsou účastníky sdružení bez právní subjektivity, jehož alespoň jeden účastník vede účetnictví podle zákona o účetnictví;
  • kterým povinnost vedení účetnictví ukládá zvláštní právní předpis.

2. Rozšiřuje se jednak povinnost použití mezinárodních účetních standardů pro účtování a sestavování účetních závěrek v případě, že je účetní jednotka emitentem cenných papírů přijatých k obchodování na trzích EU; zároveň se rozšiřuje možnost použití mezinárodních účetních standardů na účetní jednotku, která není „dočasně“ emitentem cenných papírů za určitých podmínek.

3. Dále je rozšířena možnost použití mezinárodních účetních standardů na účetní jednotky v konsolidačním celku, pokud konsolidující společnost používá k sestavení konsolidované účetní závěrky tyto standardy. Podmínkou je souhlas valné hromady.

4. Zužuje se povinnost sestavit konsolidovanou účetní závěrku. Tu nemusí sestavovat takové konsolidující účetní jednotky, které ovládají pouze menší účetní jednotky, přičemž k podání věrného a poctivého obrazu předmětu účetnictví konsolidačního celku bude postačovat účetní závěrka konsolidující účetní jednotky. Lze použít již pro období započatá v roce 2010.

5. Nově se upravují sankce za porušení povinností vést účetnictví podle zákona o účetnictví. Sankce lze počítat z hodnoty aktiv celkem zjištěné z účetní závěrky, respektive z konsolidované účetní závěrky, popř. z výše aktiv zjištěné kontrolním orgánem.

Zpráva převzata z www.dashofer.cz.

Autor článku

Firemni aktualita