Prodej pohonných hmot loni klesl o zhruba deset procent

07.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Prodej pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic loni klesl meziročně o zhruba deset procent. Vyplývá to z odhadu předsedy představenstva Společenství čerpacích stanic ČR Ivana Indráčka. Hlavní vliv na pokles prodeje podle něj mělo zvýšení spotřební daně z pohonných hmot na začátku loňského roku. Pokles naopak nesouvisí s důsledky ekonomické krize.

V roce 2009 motoristé v Česku spotřebovali kolem čtyř milionů tun nafty a zhruba dva miliony tun benzinu.

"V důsledku zvýšení sazeb spotřebních daní přestala Česká republika být zajímavou zemí pro tranzitní zákazníky, příhraniční turisty a naopak se množí čeští zákazníci, kteří se naučili tankovat v zahraničí," uvedl Indráček.

Pokles prodeje pohonných hmot podle Indráčka není důsledkem ekonomické krize, neboť výběr mýtného ukázal ve srovnání s rokem 2009 silné oživení nákladní dopravy. Automobiloví dopravci zaplatili loni na elektronickém mýtném rekordních 6,57 miliardy korun, což bylo o 18,5 procenta více než předloni.

V loňském roce byly pohonné hmoty nejdražší v prosinci. Průměrná cena za litr benzinu v polovině prosince překročila 33 korun a dosáhla maxima za posledních pět let. Nafta se dostala nad 32 Kč/l. Zdražení způsobily především drahá ropa a slabý kurz koruny vůči dolaru. Komplikace přinesla také snížená kapacita litvínovské rafinerie.

Po většinu loňského roku se cena benzinu Natural 95 pohybovala v průměru mezi 31 a 32 korunami za litr. Více než 32 Kč stál benzin od dubna do konce července. V tomto období byla také dražší nafta. Jinak se cena dieselu většinou držela kolem 30 Kč, na začátku roku dokonce pod 30 Kč/l.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita