Týdenní komentář: Rekordní výroba aut ve znamení oživení celé ekonomiky

07.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Postupně se začínají objevovat odhady i předběžné výsledky světových ekonomik za předchozí rok. Vypadá to i na výrazné oživení automobilového průmyslu v Česku.

1. Průmyslová aktivita v USA zrychluje
Průmyslový sektor Spojených států v prosinci mírně přidal na tempu, když celková aktivita v odvětví rostla již sedmnáctý měsíc v řadě. Průmysl sice tvoří pouhou pětinu hospodářského výkonu Spojených států, je však považován za důležitý ukazatel budoucích ekonomických trendů.


2. Aktivita služeb v USA je na 4letém maximu
Podobné je to i v sektoru služeb. Aktivita v tomto sektoru v prosinci zrychlila nad všechny odhady a byla nejvyšší za více než čtyři roky. Index nových objednávek vzrostl na 63,0 bodu z 57,7 bodu za předchozí měsíc, a signalizuje tak další zrychlení v sektoru. Hranice 50 bodů odděluje celkový růst od poklesu v odvětví. Hlavní index se udržel v teritoriu expanze 12.měsíc v řadě.


3. Průmyslové objednávky eurozóny rostou nad odhady
Rostou i půmyslové objednávky v eurozóně v říjnu meziměsíčně stouply nad odhady díky vyšší poptávce po zboží dlouhodobé spotřeby, ukázaly ve středu údaje Eurostatu. Objednávky v 16členném bloku jednotné měny podle statistického úřadu EU meziměsíčně stouply o 1,4 procenta po revidovaném poklesu o 4,2 procenta za září.


4. Zrychlení českého průmyslu jde především z Německa
Českou ekonomiku zajímají především výsledky Německa. Průmyslová produkce v listopadu tak meziročně stoupla o 11,3 procenta. Zahraniční obchod vykázal přebytek 12,0 miliardy korun. Nezaměstnanost v prosinci 9,2 procenta.


5. Škoda loni prodala 762.600 aut
Daří se tak i automobilkám. Škoda Auto v loňském roce prodala 762.600 vozů, což znamená meziroční nárůst o 11,5 procenta, uvedla automobilka ve čtvrteční zprávě. Škoda zopakovala, že do roku 2018 plánuje celosvětové prodeje zhruba zdvojnásobit.


6. Hyundai v Česku loni vyrobil o 70 % více aut
To závod automobilky Hyundai loni v Nošovicích na Frýdecko-Místecku vyrobil 200.135 aut. Meziročně zvýšil produkci o 70 procent. Předčilo to dokonce i plány jihokorejské společnosti.


7. Zima už na silnicích způsobila škody ve výši 9 mld. Kč
Objevilo se také hned několik zpráv, které motoristy nepotěší. Opravy škod na dálnicích a silnicích první třídy budou stát nejméně devět miliard korun. Poškozeny jsou také silnice nižších tříd, kraje a města zároveň utratí desítky milionů korun za běžnou údržbu, meziročně je to o desítky procent víc.


8. Zvedení mýta pro kamiony i na okresních silnicích
Již v lednu by měly být známy úseky silnic první třídy, které hodlá Ministerstvo dopravy ČR zpoplatnit mýtem pro kamionovou dopravu. Společnost Kapsch vypracovala studii, která ukazuje, že pro 2,5 tisíce kilometrů silnic první třídy bude lepší používat mikrovlnný měřící systém. Celkové náklady na výstavbu měřících systémů by měly činit zhruba 5 miliard korun.


9. MD plánuje uvalit od roku 2012 na mýtné DPH
Ministerstvo dopravy chce od příštího roku uvalit na mýtné platby daň z přidané hodnoty, což by znamenalo automatické zvýšení sazby o 20 procent. Ty by stát sice následně dopravcům jako daňovým plátcům vrátil, dočasně však daň podnikatele připraví o významnou část hotovosti.


10. Přiznání k silniční dani ve formátu xls
Pokud řešíte silniční daň, pomůže Vám náš formulář přiznání k silniční dani ve formátu xls. V tomtéž formátu najdete i další aktuální formulář, a to přiznání k dani z nemovitosti.


Autor článku

Karel Pospíšilík