Podmínky se v českém průmyslu výrazně zlepšily

03.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podmínky v tuzemském výrobním sektoru se podle Indexu nákupních manažerů (PMI) v prosinci výrazně zlepšily. Index stoupl v prosinci na 58,4 bodu z listopadových 57,3 bodu, což bylo největší celkové zlepšení provozních podmínek od srpna 2007. Oznámila to dnes společnost Markit Economics, která údaje zpracovala pro banku HSBC. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby na skladě, se drží nad 50 body od předloňského listopadu. Předtím byl 16 měsíců za sebou pod touto hranicí.

K růstu indexu nejvíce přispěly nové zakázky. Jejich objem stoupl nejrychleji za tři měsíce, a toto tempo zůstalo vysoko nad dlouhodobým průměrem průzkumu. Nové exportní zakázky rovněž rostly nejsilněji od září. Vyšší objem zakázek přispěl v prosinci k rozšíření výroby. "Ta celých sedmnáct měsíců stoupá a její aktuální tempo patří k nejrychlejším za téměř deset let průzkumu," uvedla společnost Markit.

V prosinci se ale rovněž rekordně prodloužily dodavatelské dodací lhůty. Příčinou byl nedostatek surovin a nedostatečná kapacita dodavatelů v okamžiku, kdy objem objednaného zboží dále výrazně rostl.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita