Tuzemské firmy očekávají pokles růstu HDP

28.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemské firmy očekávají v příštím roce snížení růstu ekonomiky a jen velmi mírné zvýšení svých zisků a tržeb. Nečekají ani výraznější oživení trhu práce. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zaměstnavatelskými svazy a asociacemi. Rok 2011 bude podle nich pro domácí podniky vzhledem ke škrtům ve státním rozpočtu a všem úsporným opatřením státu velmi složitý.

"Odhadujeme, že vzhledem k omezeným výdajům státu bude růst HDP kolem 1,8 procenta," uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Firmy budou podle něj muset znovu hledat oblasti, kde ušetřit, což nebude dobré pro jejich rozvoj. Podnikatelé se budou snažit, aby nemuseli propouštět, ale bude záležet na dopadu vládních úspor. "Domnívám se, že jejich dopady se projeví i v nezaměstnanosti, která v průběhu roku 2011 mírně vzroste," dodal Kužel.

Také Svaz průmyslu a dopravy očekává, že v příštím roce zpomalí růst HDP. Důvodem je pokles dynamiky růstu některých zahraničních ekonomik, v tuzemské ekonomice i trhu práce se projeví domácí konsolidační rozpočtová opatření. Ani co se týče tvorby zisku nepřinese prý pro většinu tuzemských firem výrazné zlepšení. "Počítáme spíše se stagnací na úrovni letošního roku či jen mírným zvyšováním zisku a tržeb," řekl ČTK mluvčí svazu Milan Mostýn.

Prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček předpokládá v roce 2011 zvýšení zisku a tržeb o deset až 15 procent, nikoliv ale tedy růst na předkrizovou úroveň. Větší růst očekává u exportérů a služeb, nižší u obchodních firem. U investic čeká stagnaci, protože firmy budou šetřit a zejména malé a střední podniky nedosáhnou na dobré investiční úvěry. Hlavní vliv na tuzemskou ekonomiku bude mít vývoj čínského jüanu a růst německé ekonomiky, podotkl.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita