Ceny stavebních pozemků v Praze porostou

22.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ceny stavebních pozemků v Praze vzrostou příští rok proti letošku průměrně o čtyři procenta. Vyplývá to z návrhu vyhlášky, která určuje cenovou mapu stavebních pozemků v hlavním městě. Včera ji schválila rada hlavního města, řekla ČTK radní Aleksandra Udženija (ODS). Cenovou mapu na rok 2011 musí ještě schválit zastupitelé.

"Když se porovná cenová mapa za rok 2010 a cenová mapa na rok 2011, je tam průměrný cenový nárůst o čtyři procenta," řekl ČTK ředitel odboru správy majetku Radek Svoboda. Důvodem zdražení pozemků je především nedostatek míst, která by byla využitelná pro lukrativní komerční stavby.

Cenová hladina postupně klesá směrem k okrajům města. Metr čtvereční ve vnitřním městě bude od příštího roku průměrně za 12.230 korun, cena tak bude již druhým rokem přibližně dvojnásobná oproti cenám na dalším území města.

Průměrná cena stavebních pozemků vzrostla v metropoli o čtyři procenta už letos. Pro příští rok bylo nově oceněno, respektive přeceněno 19 procent skupin pozemků. "Nárůst průměrných cen je téměř totožný pro všechny kategorie polohy," píše se v návrhu vyhlášky.

Hlavní město zohledňuje cenovou mapu při prodeji pozemků, mapa má význam i pro znalce, kteří pozemky oceňují. Na ceny mají vliv majetkové transakce, které byly zapsány do katastru nemovitostí. Mapa je tak vlastně odrazem toho, co se děje na trhu s realitami.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita