Čekají nás rekordní povánoční výprodeje

21.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Češi plánují utratit v povánočních výprodejích průměrně 5293 korun, což je o 750 korun více než loni. V letošním roce se hned po skončení svátků na nákupy chystají téměř dvě třetiny Čechů, tedy stejně jako loni. Vyplývá to z průzkumu GE Money Bank, který má ČTK k dispozici. Lidé plánují nakoupit nejčastěji oblečení, boty a elektroniku. Platební karty k úhradě povánočních nákupů využijí dvě pětiny dotázaných.

Při povánočních výprodejích utratí muži v průměru 6551 korun, zatímco ženy pouze 3898 korun. Rozdíl je způsoben hlavně druhem zboží, které muži a ženy nakupují. Zatímco muži nakupují hlavně elektroniku, kterou využívá celá rodina, ženy nakupují drogerii či oblečení pro sebe, ukázal průzkum.

GE Money Bank také zjišťovala, jakým způsobem lidé za nákupy v povánočních slevách zaplatí. Platební kartou bude své povánoční nákupy platit 40 procent respondentů, přičemž v Praze je toto procento ještě výrazně vyšší, a to 50 procent. Přesto lidé stále nejčastěji využijí hotovost. Celkem osm z deseti lidí bude platit hotově. Každý čtvrtý pak k placení využije převodu z účtu.

Při svých povánočních nákupech budou lidé vybírat nejčastěji oblečení, v průzkumu to uvedlo 45 procent dotázaných. Boty ve slevách nakoupí 28 procent respondentů. Každý desátý Čech plánuje pořídit elektroniku jako televizi, DVD, nebo rádio. Ještě vyšší zájem o elektroniku je v Plzeňském a Moravskoslezském kraji. Tam se chystá na nákup elektroniky více než pětina respondentů. Počítač nebo notebook se chystá koupit osm procent populace.

V povánočních slevách Češi plánují pořídit spíše dražší věci, které jsou zlevněny až o tisíce korun. Lidé využívají povánoční slevy ve velkém, což svědčí o tom, že vyhledávají výhodné nákupy. Je také proto zájem o kreditní karty, které poskytují za nákupy odměnu.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita