Podle S&P Slovensko nesplní rozpočtové cíle

15.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Agentura Standard & Poor's ve středu uvedla, že Slovensko nedodrží v příštím roce rozpočtový cíl, či plánované snížení deficitu do roku 2013, třebaže potvrdila ratingy země i jejich výhled.

Agentura v současnosti hodnotí dlouhodobé závazky stupněm "A+" a krátkodobé závazky stupněm "A-1" se stabilním výhledem. S&P očekává, že fiskální schodek překročí úroveň 4,9 procenta hrubého domácího produktu stanovenou v rozpočtu pro příští rok s tím, že Bratislava také nesplní cíl srazit deficit do roku 2013 na Evropskou unií určený strop 3 procenta HDP.

"Naším základním scénářem je, že vláda by v příštím roce měla být schopna zúžit fiskální schodek na 6 procent HDP a do roku 2013 na 4 procenta HDP," uvedla agentura.

Minulý týden schválený slovenský rozpočet předpovídá pro příští rok hospodářský růst o 3,3 procenta oproti letos očekávané expanzi o 4 procenta, a to zejména kvůli úsporným opatřením vlády a očekávanému zpomalení v eurozóně.

S&P uvedla, že slovenská ekonomika čelí rizikům, mezi něž patří i případný nečekaně slabý růst a odpor veřejnosti k plánovaným úsporným opatřením.

Agentura dále uvedla, že pokud se růst udrží na současných úrovních, státní dluh během příštích tří let zůstane pod hranicí 50 procent HDP. Bude-li vláda pokračovat v reformách sociálního systému a trhu práce, agentura by mohla rating Slovenska zvýšit.

Na druhou stranu, pokud se vládě nepodaří zastavit nárůst veřejného dluhu či reformy zastaví, rating by mohl být snížen, uvedla Standard & Poor's.

Zpráva převzata z Reuters.

Autor článku

Firemni aktualita