Třetina zaměstnavatelů na Ostravsku porušovala zákon

15.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Třetina zkontrolovaných zaměstnavatelů na Ostravsku v letošním roce podle úřadu práce porušovala zákon. Firmy například nelegálně zaměstnávaly cizince. Také pro ně nepracoval povinný počet zdravotně postižených lidí. Úřad udělil 26 firmám pokutu v celkové výši 1,4 milionu korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí ostravského úřadu práce Martina Kubínová.

"Kontroly se převážně zaměřily na nelegální práci, zaměstnávání cizinců, agenturní zaměstnávání, plnění povinného podílu osob se zdravotním postižením, ale také na ochranu zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele," uvedla Kubínová. Největší problémy odhalili v zaměstnávání cizinců jak u samotných firem, tak u personálních agentur.

Firmy často nenahlásily zaměstnávání občanů ze zemí EU nebo pro cizince z jiných zemí neměly vůbec vyřízené pracovní povolení. Také zaměstnávaly lidi, kteří byli v evidenci úřadu práce.

Úřad letos zkontroloval 154 zaměstnavatelů. "Uložené pokuty byly většinou pro závažná a četná porušení pracovněprávních předpisů a tři pořádkové pokuty za to, že zaměstnavatelé nevytvořili základní podmínky k provedení kontroly," uvedla Kubínová. Dvě třetiny pokut dostaly agentury práce, asi čtvrtinu firmy kvůli nelegálnímu zaměstnávání. S ostatními problémovými společnostmi pokračuje úřad v dalším řízení, některé spory se řeší soudně.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita