Chystá se podpora producentů vepřového masa

14.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropská unie se nejspíš chystá pomoci producentům vepřového masa, podobně jako v minulosti výrobcům mléka. Produkce vepřového v unii totiž stále klesá a jen v Česku za šest let jeho členství v EU se snížila o 40 procent. Uvedl to včera náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.

Evropská sedmadvacítka by měla v nejbližší době sestavit expertní skupinu, která má co nejrychleji nalézt případné formy pomoci. Úplně stejně unie postupovala v případě výrobců mléka, kteří tak například nově budou moci vytvářet velké organizace, jež budou vyjednávat smlouvy se zpracovateli. Tento postup má zabránit opakování propadu výkupních cen mléka, který zemědělce postihl v loňském roce.

Loni se do Česka dovezlo 177.000 tun vepřového masa, což je zhruba 40 procent spotřeby. Pokud se podle zemědělců částečně nevyrovnají podmínky českých chovatelů s těmi z Evropské unie, klesne letos soběstačnost Česka u vepřového masa pod 50 procent. Ještě před vstupem země do EU domácí chovatelé například v roce 2003 pokryli celý český trh a zhruba pětinu masa ještě vyvezli.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita