Německo a Francie plánují koordinovat daňové zatížení

13.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Německo a Francie v pátek slíbily více srovnat svou daňovou a zaměstnaneckou politiku, aby podpořily sblížení v eurozóně, ale odmítly volání po navýšení objemu evropského záchranného fondu a vydání společných dluhopisů.

Německo v tomto týdnu nepodpořilo návrhy Španělska a dalších zemí na kroky k plnokrevné "fiskální unii" 16členného bloku, ale podle všeho v pátek souhlasilo s omezenou formou koordinace politiky. Podrobnosti nicméně zveřejněny nebyly.

"Dohodli jsme se na sblížení německé a francouzské daňové politiky a já kancléřce Merkelové děkuji," řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy na společné tiskové konferenci v německém Freiburgu, kde Berlín a Paříž koordinovaly společný postup před klíčovým evropským summitem příští týden.

Angela Merkelová řekla, že je na Německu a Francii, aby byly příkladem v otázkách konkurenceschopnosti a ukázaly partnerům, jak daleko mohou zajít dvě největší země bloku při spolupráci v oblasti "přesahující ryzí rozpočtovou politiku."

"Mluvíme o pracovním právu, o daňovém právu. Pokud chceme zlepšit koherenci ekonomických aspektů eurozóny, pak bychom se měli na tyto otázky postupně zaměřit a navrhnout řešení," uvedla Merkelová.

Podívejte se do naší databáze daní v EU.

Autor článku

Firemni aktualita