Šedesát českých podnikatelů se zajímalo o podnikání v Uzbekistánu

13.12.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


10.12.2010 Na šest desítek českých podnikatelů dnes navštívilo česko—uzbecké podnikatelské fórum, které pro ně připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Akce se zúčastnila dvacítka zástupců uzbeckých organizací, úřadů a podniků.

"Českým firmám se v Uzbekistánu otevírají možnosti spolupráce především na modernizaci tamního sklářského a textilního průmyslu nebo při vytváření společných podniků na výrobu lékařských preparátů, v potravinářském sektoru nebo v oblasti keramiky a plastů," vyjmenovává možné oblasti spolupráce náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka. Možnosti se podle Hovorky otevírají i v oblastech plynových motorů a obnovitelných zdrojů energie.

Podnikatelské fórum je součástí 4. zasedání Společné česko—uzbecké mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci. Českou delegaci složenou ze zástupců příslušných resortů a podnikatelské sféry na něm vede náměstek Hovorka. Uzbeckou delegaci zaštiťuje 1. náměstek ministra vnějších ekonomických vztahů, investic a obchodu Nasriddin Nažimov.

Jednání mezivládní komise se věnuje především obchodně ekonomické a vědeckotechnické spolupráci, včetně další kooperace v oblasti energetiky, dopravy, zemědělství, cestovního ruchu a rozšíření bilaterální smluvní základny.

V současné době se už české firmy v Uzbekistánu podílejí na projektech automatizovaných odečtů odběru elektrické energie, výstavby a provozu kompresorových stanic, dobývání ropy a plynu, zlepšení kvality pitné a závlahové vody, rozšíření výroby skla či na rekonstrukcích, modernizacích nebo výstavbě hydrolektráren a zařízení pro textilní a potravinářský průmysl.

Obchodní vztahy ČR — Uzbekistán

Obchodní výměna mezi ČR a Uzbekistánem v uplynulých letech stabilně rostla. I v roce 2009, v době kulminace dopadů globální ekonomické krize, vzájemný obchod nejenže nepropadl tak, jako se to stalo u většiny našich obchodních partnerů, ale naopak meziročně vzrostl o 9,4 procenta na 62,5 milionů dolarů. Zatímco český vývoz v hodnotě 52,8 mil. USD zaznamenal výrazný nárůst o 45,4 %, dovoz do ČR poklesl o 53,4 % na hodnotu 9,7 mil. USD. Letos je vzájemný obchod zhruba stejný jako vloni.

K hlavním položkám českého vývozu v roce 2009 patřily pneumatiky (s podílem 35 %), léky (15,5 %), minerální oleje (9,8 %), kohouty, ventily, kotle apod. (8,7 %), cukr (4,4 %) elektrické přístroje (3,3 %) a další. V českém dovozu vloni 2009 dominovala bavlna (49,2 %) a bavlněné tkaniny (26,8 %), dále pak molybden a výrobky z něj (13,6 %), bavlněná příze (2,9 %) a surové dřevo (2,8 %).

Autor článku

Tiskovka