Týdenní komentář: Německý průmysl se vzdaluje tomu českému, který navíc meziměsíčně klesl

10.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Německé objednávky rychle rostou, na této vlně se veze i německý fotovoltaický průmysl.

1. Německé průmyslové objednávky v říjnu rostly o 1,6 pct
Objednávky německého průmyslu se v říjnu meziměsíčně zvýšily o 1,6 procenta, méně, než se čekalo, ukázaly v úterý údaje ministerstva hospodářství. Analytici oslovení Reuters v průměru předpověděli meziměsíční růst objednávek o 2,0 procenta po poklesu o 4,0 procenta v září. Přesto německé ekonomice se velmi daří.


2. Rekordní zvýšení kapacity solárních elektráren v Německu
Daří se tak i německým solárním elektrárnám. Kapacita solárních elektráren v Německu v letošním roce vzroste o rekordních osm gigawattů (GW). Německo tak posílí svoji pozici největšího výrobce elektřiny ze slunce na světě. Celková kapacita fotovoltaických elektráren v Německu by tak měla činit 17 až 18 GW.


3. Německý průmysl se vzdaluje dalším zemím v eurozóně
Nejen ve fotovoltaice se největší evropská ekonomika postupně vzdaluje svým protějškům v EU. Údaje také ukázaly, že domácí objednávky v Německu vyskočily o 2,4 procenta. Objednávky ze zahraničí celkově přidaly pouze 0,8 procenta, zatímco objednávky z eurozóny klesly o 0,9 procenta.


4. Česká ekonomika rostla rychleji, než čekala ČNB
Silná německá ekonomika pomáhá i té české. Ve třetím čtvrtletí se HDP Česka, očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy, zvýšil meziročně o 2,8 %, k růstu přispěla zejména odvětví zpracovatelského průmyslu, tržních služeb a obchodu. Oproti předchozímu čtvrtletí vzrostl HDP o 1,0 %.


5. Růst průmyslu i pokles stavebnictví zpomaluje
Dále roste i průmyslová produkce, alespoň ve srovnání s předchozím rokem. Po očištění od sezónních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla ale meziměsíčně nižší o 0,3 %.


6. Tržby v říjnu maloobchodníky nepotěšily
Ne zcela ideální je situace i v maloobchodních tržbách. Sezónně očištěné tržby totiž v říjnu meziměsíčně klesly o 0,3 %. Nejvyšší pokles zaznamenaly tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží (o 9,6 %), podniků prodávajících smíšený sortiment ve stáncích a na trzích (o 9,0 %), dále již zmíněný prodej pohonných hmot a také potravin ve specializovaných prodejnách (o 7,0 %).


7. Začíná sezona předvánočních výprodejů
V Česku ale začíná sezona předvánočních výprodejů. Například hypermarkety Globus zlevňují vybrané sezónní zboží až o 70 procent. Předvánoční výprodeje začali obchodníci poprvé organizovat před dvěma roky, aby v pro ně klíčovém období roku podpořili poptávku, která v době hospodářské krize ochabla.


8. Alfa Romeo se stala autem roku 2011
Pokud chcete koupit opravdu luxusní dárek, kupte auto roku 2011, kterým se stal automobil Alfa Romeo. Ve finále této soutěže, kterou pořádá Klub motoristických novinářů, porazil automobily BMW 5/5 GT, Dacia Duster, Opel Meriva a VW Touareg. Italská Alfa Romeo sřídá Škodu Yeti, který anketu vyhrál loni.


9. Škoda Auto bude v Číně vyrábět Yetiho
Další zajímavou zprávou z motoristické oblasti je plán Škody Auto začít v Číně od roku 2013 vyrábět svůj model Yeti. Půjde již o čtvrtý typ vozu, který automobilka dodá na čínský trh. Výroba kompaktního SUV (sportovně-užitkové vozidlo) bude spuštěna počátkem roku 2013 v závodu Volkswagenu v Šanghaji, informoval mluvčí Škody Auto Rudolf Dreithaler.


10. Současná vláda nebude stanovovat termín pro přijetí eura
V roce 2013 nejspíš nebudeme znát termín přijetí eura. Podle premiéra Petra Nečase bude v příštích letech pro Česko výhodnější nechat si korunu než přistoupit k jednotné evropské měně. Současná vláda tak nebude tento termín ani stanovovat.


Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT