eBay nezodpovídá za zneužití obchodních značek svých zákazníků

10.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Internetová aukční síň eBay obecně není zodpovědná za zneužití chráněných obchodních značek uživateli na svých stránkách. Uvedl to dnes generální advokát Soudního dvora EU Niilo Jaaskinen jako nezávazný názor ke sporu aukční síně s držiteli chráněných známek. Ti ale podle Jaaskinena mají právo nedovolit prodej testerů či vzorků s označením, že nejsou na prodej, pokud by to výrobcům mohlo poškozovat pověst.

eBay podle Jaaskinena může nést zodpovědnost tehdy, pokud by nezasáhla po upozornění, že uživatel jejích stránek opakovaně nabízí zboží porušující právo o obchodních značkách. Soudní dvůr EU ve sporu eBay s držiteli chráněných známek ještě nerozhodl, ve většině případů se ale při verdiktu drží názoru svých právních expertů. Předpokládá se, že rozsudek padne během několika měsíců.

Jaaskinenova hodnocení se vztahují k zatím neúspěšným stížnostem největšího světového výrobce kosmetiky L'Oréal na zneužití své značky v prodeji zboží na eBay. "Použití dotyčných obchodních známek jako vyhledávacích slov v eBay nemusí nutně vést k matení spotřebitele o původu nabízeného zboží," napsal Jaaskinen ve své poznámce.

Společnost L'Oréal na ni reagovala prohlášením, že je přesvědčena, že názor generálního advokáta podporuje boj proti prodeji padělků na internetu. Podnik dodal, že na konečný verdikt čeká s důvěrou, napsala agentura Reuters.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita