Německý průmysl se vzdaluje dalším zemím v eurozóně

08.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Německé průmyslové objednávky se v říjnu zotavily z předchozího poklesu a vzrostly navzdory útlumu poptávky v eurozóně s tím, jak se největší evropská ekonomika vzdaluje svým protějškům v EU.

Objednávky v německém průmyslu po sezonním a cenovém očištění meziměsíčně stouply o 1,6 procenta, uvedlo v úterý německé ministerstvo hospodářství. Analytici oslovení Reuters v průměru předpověděli růst objednávek o 2,0 procenta.

Objednávky se tak zotavily ze zářijového propadu o 4 procenta, nejprudšího od začátku roku 2009.

"Zpracovatelský sektor se vrátil do rychlého jízdního pruhu, ačkoli nedokázal zcela vynahradit silný pokles z minulého měsíce," řekl Rainer Sartoris ze společnosti HSBC Trinkaus. "Oživení se upevnilo, firmy opět více investují a spotřebitelé začínají mít chuť utrácet."

Údaje dále ukázaly, že domácí objednávky vyskočily o 2,4 procenta. Objednávky ze zahraničí celkově přidaly pouze 0,8 procenta, zatímco objednávky z eurozóny klesly o 0,9 procenta.

"Nové objednávky z ostatních zemí eurozóny klesly druhý měsíc v řadě, což svědčí o dvourychlostním zotavení," řekl Carsten Brzeski z ING Financial Markets.

"Ale i kdyby měla poptávka po německých výrobcích v blízké budoucnosti zpomalit, německé firmy nahromadily dostatečnou rezervu objednávek tak, aby jejich výroba běžela hladce po celý rok 2011."

Zpráva převzata z Reuters.

Autor článku

Firemni aktualita