Firmy chtějí nadále víc propouštět, než nabírat

07.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemské podniky plánují i v prvním čtvrtletí 2011 více zaměstnance propouštět, než nabírat nové. Nejoptimističtěji se pro zaměstnance vyvíjí situace ve zpracovatelském průmyslu. Vyplývá to z výsledků studie Manpower Index trhu práce, které byly mírně horší než ve výhledu pro poslední čtvrtletí 2010. Průzkum se uskutečnil mezi 750 českými firmami v listopadu.

Zatímco čtyři procenta procenta zaměstnavatelů očekávají nárůst počtu pracovních sil, devět procent jich předpovídá snížení pracovních sil a 82 procent nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak činí minus pět procent. Je tedy o pět procent více firem, které budou propouštět, než firem, které budou zvyšovat počet zaměstnanců. V předchozím čtvrtletím byl index minus dvě procenta. Před rokem činil minus šest procent.

"Zaměstnavatelé ve většině sektorů jsou nadále velmi opatrní v nabírání nových zaměstnanců. Pracovní trh už delší dobu stagnuje, oživení je jen velmi opatrné. Domníváme se ale, že díky rostoucím náborům ve zpracovatelském průmyslu by v prvním čtvrtletí 2011 nezaměstnanost opětovně růst neměla", uvedla generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita