Rekordní zvýšení kapacity solárních elektráren v Německu

07.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Kapacita solárních elektráren v Německu v letošním roce vzroste o rekordních osm gigawattů (GW). Německo tak posílí svoji pozici největšího výrobce elektřiny ze slunce na světě. Uvedl to včera šéf německého svazu solárního průmyslu BSW Carsten Körnig. Celková kapacita fotovoltaických elektráren v Německu by tak měla činit 17 až 18 GW. To je pětkrát více, než kapacita druhého největšího výrobce elektřiny ze slunce. Tím je Španělsko s celkovou kapacitou 3,5 GW.

V příštích letech však má růst zpomalit. Körnig očekává zvýšení kapacity pouze o tři až pět GW ročně. To odpovídá zhruba kapacitě tří až pěti velkých uhelných elektráren.

Rozkvět fotovoltaiky v Německu začal v roce 2000, kdy vstoupil v platnost zákon o obnovitelných zdrojích energie (EEG). Ten garantuje investorů vyšší výkupní ceny elektřiny, než tržní, na dobu 20 let. V letošním roce však Německo již několikrát rozhodlo o snížení výkupních ceny elektřiny z nově vybudovaných fotovoltaických instalací. Další snížení se má uskutečnit i v příštím roce.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita