Kolize se zvířaty jsou na konci roku nejčastější a škody mohou dosahovat desítek tisíc korun

03.12.2010 | , Direct pojišťovna
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


2.12.2010 Škoda na vozidle v případě srážky se zvířetem velikosti srny se obvykle pohybuje v řádu desítek tisíc korun. Lidé možnost kolize s lesní zvěří často podceňují, přitom právě ke konci roku bývá těchto nehod nejvíce. Odpovědnost za škodu na vozidle nese vždy jeho vlastník, a proto DIRECT Pojišťovna řidičům nabízí havarijní pojištění s krytím škod vzniklých kolizí se zvířetem v ceně.

„V souvislosti s kolizemi řidičů se zvířaty často řešíme nehody, které dosahují desetitisícových částek, výjimkou nejsou ani zranění posádky. DIRECT Pojišťovna proto řidičům v rámci havarijního pojištění nabízí krytí škod vzniklých kolizí se zvířetem. Klienti si mohou navíc uzavřít také úrazové pojištění, které se vztahuje na všechny členy posádky,“ říká Pavel Hašek, manažer likvidace pojistných událostí DIRECT Pojišťovny.

Řidiči by si měli uvědomit, že volně žijící zvěř přebíhá vozovku většinou ve skupině. Toto podcenil i jeden z klientů DIRECT Pojišťovny, kterému přes cestu přebíhalo několik divokých prasat, i přes intenzivní brzdění se mu nepodařilo vyhnout poslednímu v řadě a narazil do něj. Na vozidle Toyota RAV došlo k poškození levé přední strany vozidla, tj. levé přední stěny, chladiče, nárazníku, výztuhy nárazníku, levého předního světlometu, levého předního nosníku, škoda byla vyčíslena na 110 000 Kč.

Výše škody se odvíjí jednak od rozsahu poškození a dále od značky a typu vozidla. Stejná škoda na vozidle Škoda Fabia by činila zhruba 70 000 Kč, na Octavii cca 90 000 Kč. Ani střet s menším zvířetem není bez následků, např. střet Fabie se zajícem může způsobit škodu kolem 30 – 40 000 Kč, a pokud se vozidlo po střetu dostane mimo vozovku, škoda ještě naroste.

Klienti DIRECT Pojišťovny s uzavřeným havarijním pojištěním se v případě kolize se zvířetem mohou obrátit na pojišťovnu, která jim vzniklou škodu uhradí. Pojištění střetu se zvířaty je součástí havarijního pojištění DIRECT Pojišťovny v riziku havárie.

Jak postupovat v případě nehody

V případě, že dojde ke střetu se zvěří a škodě na majetku, by řidiči měli neprodleně kontaktovat policii, která událost vyřeší s mysliveckým hospodářem oblasti. Pokud řidič naloží sražené zvířete a opustí místo nehody, porušuje zákon a vystavuje se riziku postihu. Odpovědnost za škodu vzniklou na vozidle, nese vždy vlastník vozidla, nikoliv majitel honitby, ze které zvíře uniklo.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT