Týdenní komentář: Česko spolu s Německem vedou v počtu evropských společností

03.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Světová ekonomika se zlepšuje, navíc podnikatelé mají k dispozici zase o něco víc možností, jak podpořit své podnikání. Dalším zajímavým výsledkem je to, že 70 % evropských společností je z České republiky nebo Německa.

1. Podle EK vzroste letos české HDP o 2,4 %
Evropská komise zlepšila odhad růstu české ekonomiky pro letošek na 2,4 procenta z 1,6 procenta, které očekávala ve své jarní prognóze. Pro příští rok tempo růstu mírně snížila na 2,3 procenta z dříve odhadovaných 2,4 procenta. V obou případech je očekávání komise optimističtější než odhady českého ministerstva financí či ČNB. Loni hospodářství ČR kleslo o 4,1 procenta.


2. Švédská ekonomika zrychlila růst na 6,9 %
Ještě lepší výsledky hlásí Švédsko. Švédská ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila meziroční tempo růstu na 6,9 procenta, zatímco ve druhém čtvrtletí její růst po revizi činil 4,5 procenta. V samotném třetím čtvrtletí růst ekonomiky činil 2,1 procenta po růstu dvě procenta ve druhém čtvrtletí.


3. HDP Polska roste vysoko nad odhady
Polská ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 4,2 procenta, výrazně více, než se čekalo, a zrychlila tak tempo růstu ze 3,5 procenta za druhý kvartál, ukázaly v úterý údaje statistického úřadu.


4. Zrychlení růstu průmyslu v eurozóně
Průmyslová aktivita eurozóny v listopadu rostla nejrychleji za čtyři měsíce, byť o něco pomaleji, než se původně uvádělo. Index nákupních manažerů (PMI) eurozóny se podle průzkumu společnosti Markit zvýšil na 55,3 bodu z říjnových 54,6 bodu.


5. Nezaměstnanost v Německu klesá
Počet nezaměstnaných Němců v listopadu po očištění o sezonní faktory meziměsíčně klesl o 9000 na 3,144 milionu, uvedl Spolkový úřad práce. Analytici oslovení Reuters očekávali snížení počtu nezaměstnaných Němců o 20.000 po poklesu o 3000 v říjnu.


6. ZalozFirmu.cz nabízí i založení akciové společnosti a živnosti
Tyto zprávy jistě povzbudí řadu lidí k podnikání. Zjednodušit začátky podnikání pomůže i portál www.ZalozFirmu.cz, na kterém byly spuštěny nové moduly pro bezplatné zakládání akciových společností (a.s.) a živností (ŽL) přes internet. Zprovoznění nových modulů navazuje na dosavadní úspěšný koncept bezplatných internetových registrací společností s ručením omezeným (s.r.o.), kterých bylo za dosavadní působnosti portálu založeno již téměř 1.200 firem.


7. 70 % evropských společností je v České republice nebo v Německu
V červnu 2010 bylo zapsáno v 21 členských státech 595 SE, přičemž 70 % z nich je v České republice nebo v Německu. Vyplývá z průzkumu EK, která dále zdůraznila jak pozitivní aspekty (evropská image, možnost přemístění sídla aj.), tak negativní (nákladnost a časová náročnost zakládání SE). Zpráva dále obsahuje rozbor nedostatků spojených také se samotným fungováním SE.


8. Z fondů EU se budou čerpat úvěry
Podnikatelům jistě pomůže i novinka ve fondech EU. Evropské fondy budou totiž po roce 2013 poskytovat peníze nejen v podobě dotací, ale také úvěrů. Bude se to týkat hlavně podpor pro podnikatele. U nich může v novém programovém období Evropské unie, které začne v roce 2014, činit podíl vratných prostředků až desítky procent z celkové alokace.


9. Oživení světové ekonomiky začíná ztrácet na tempu
Oživení světové ekonomiky začíná ztrácet na tempu. Uvedla to Organizace spojených národů. Růst světové ekonomiky podle prognózy OSN v příštím roce zpomalí na 3,1 procenta z letošních 3,6 procenta. V roce 2012 by měl růst dosáhnout 3,5 procenta.


10. MMF má zdroje na pomoc v krizi
Finanční pozice Mezinárodního měnového fondu (MMF) je ale silná a fond má k dispozici zdroje na pomoc členským zemím v nouzi, uvedla mluvčí MMF v kontextu prohlubující se dluhové krize v eurozóně.


Autor článku

Karel Pospíšilík