Česká republika vede v zakládání evropských společností

03.12.2010 | , SMART Companies
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


2.12.2010 Podle poslední zprávy Evropské komise je Česká republika jednou z nejaktivnějších zemí při zakládání tzv. evropských společností (SE), což je poměrně nová právní forma podnikání. K letošnímu červnu bylo v členských státech EU a EHP zapsáno v rejstříku celkem 595 evropských společností.

Z toho převážná většina, téměř 70 % připadá na Českou republiku a Německo. Na našem trhu začala tuto právní formu podnikání nabízet jako první společnost SMART Companies v květnu 2007, od té doby u nás dle ARES vzniklo už 318 evropských společných. „Oblibu této právní formy lze spatřovat zejména ve velké pružnosti řízení, nižší potřebě členů statutárních orgánů, velmi snadné relokaci, tj. přenesení sídla do jiného členského státu EU a v neposlední řadě i posílení prestiže,“ říká Vítězslav Hruška ze SMART Companies, která je lídrem na našem trhu v oblasti zakládání, prodeje a následné správy společností včetně SE. Zástupci společnosti prostřednictvím Ministerstva spravedlnosti ČR pravidelně poskytují Evropské komisi informace o trhu SE u nás.

V České republice je nejvíce tzv. evropských společností SE z celé EU. „Může za to fakt, že si Češi rychle zvykli využívat tzv. předzaložených (ready-made) společností v klasických formách s.r.o. nebo a.s. a ani u nové právní formy s tím nemají sebemenší problém,“ říká Vítězslav Hruška ze SMART Companies a dodává, že výhody z využívání SE jsou velmi lákavé, ale samotné založení společnosti je administrativně i finančně dosti náročné. Také proto podnikatelé řeší zajištění SE nákupem ready-made. „Hlavní výhoda spočívá v možnosti velmi rychlého vstoupení do podnikání, využívání všech výhod, které evropské společnosti nabízejí, a soustředění se na vlastní podnikatelský záměr.“

Podle Evropské komise šest let zkušeností s nařízením o SE ukázalo, že nová právní forma umožnila společnostem s evropským rozměrem přemístit jejich sídla přes hranice, lépe organizovat a restrukturovat, případně si vybrat z různých struktur řízení, a to vše při zachování práv zaměstnanců na zapojení a ochraně menšinových akcionářů a třetích stran.

Další velmi pozitivní stránkou je evropská image a nadnárodní povaha SE. „Ukázalo se, že provádění statusu evropských společností vede i k řadě problémů,“ říká Hruška a některé jmenuje: „Právní forma SE přináší napříč Evropskou unií 27 různých typů evropských společností, což v praxi vede k tomu, že stále existuje mnoho odkazů na vnitrostátní právo jednotlivých zemí.“

Podle Hrušky se české evropské společnosti zabývají širokým okruhem činností zejména v oblasti mezinárodního obchodu a služeb, v posledních dvou až třech letech zde vznikla celá řada SE, které fungují jako finanční holdingy.

Autor článku

Tiskovka