Podmínky pro české podnikatele v Ruské federaci

03.12.2010 | , Hospodářská komora ČR
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


1.12.2010 Hospodářská komora chce otevírat českým podnikatelům dveře, které jdou zatím špatně otevřít, prohlásil prezident HK ČR Petr Kužel v úvodu 6. diskusního fóra Podmínky pro české podnikatele v Ruské federaci, které ve středu 1. prosince spolupořádaly Hospodářská komora České republiky, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a České centrum – Český dům.

Na fóru vystoupili Bedřich Danda, náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR, Petr Kolář, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec ČR v RF, Bohuslav Strejc, rada, vedoucí obchodně ekonomického úseku Velvyslanectví ČR v Moskvě, a Miloš Jaro, ředitel Českého centra – Českého domu v Moskvě.

V druhé části fóra, kterou tvořil odborný informační panel, hovořil předseda představenstva Komory pro hospodářské styky se SNS Václav Petříček o úloze mezivládní komise při rozvoji hospodářských vztahů mezi RF a ČR. Dále zde zástupci MPO, pojišťovny EGAP, ČEB, ERB a dalších institucí hovořili o dvoustranných vztazích a exportu do RF, o procesu schvalování rizik projektů v Ruské federaci, o financování malých a středních projektů v RF ad.

Velvyslanec Petr Kolář na fóru hovořil o podpoře investic a obchodu v Ruské fedraci ze strany Velvyslanectví ČR v Moskvě a prohlásil, že si bere za úkol obchodní aktivity aktivně a intenzivně podporovat i z pozic velvyslance. Bohuslav Strejc hovořil o stavu ruské ekonomiky a o celní unii Rusko–Bělorusko–Kazachstán. V této souvislosti upozornil na webovou stránku www.tsouz.ru, kde lze nalézt potřebné informace.

„Velmi dobře si uvědomujeme, že v nadcházejícím období je třeba být ještě více proaktivní. Proto od 1. ledna 2011 chystá Hospodářská komora České republiky nový systém exportní podpory pro podnikatele, uvedl prezident HK ČR Petr Kužel. „Je také důležité, aby si exportéři sami vytipovali destinace, do kterých chtějí proniknout.“

Autor článku

Tiskovka