Slovenský parlament schválil zvýšení vícero daní

01.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Slováky čeká v příštím roce zdražování, stoupnout by měly ceny cigaret, některých pohonných hmot nebo tepla pro domácnosti. O úpravě daní, která má přinést do státní kasy desítky milionů eur a přispět tak k ozdravení veřejných financí, dnes rozhodl parlament. Koaliční poslanci však překvapivě odmítli zdražení piva, navzdory tomu, že vláda ve svém návrhu části požadavků pivovarníků ustoupila.

Kuřáci si za krabičku cigaret připlatí několik centů, přesný rozsah zdražovaní zatím není znám, kromě spotřební daně má na cenu vliv také očekávané zvýšení sazby daně z přidané hodnoty na 20 procent. Dražší cigarety se však v prodeji objeví až později, protože slovenští obchodníci se obvykle předzásobí zbožím, na které se ještě vztahuje nižší sazba daně.

Do zdražovaní se může promítnout také zrušení daňového zvýhodnění takzvané červené nafty využívané v zemědělství. Připlatí si i domácnosti, které odebírají teplo z tepláren využívajících zemní plyn nebo uhlí. Zřejmě stoupne jízdné v autobusech využívajících zemní plyn (CNG), více by měli zaplatit také motoristé, jejichž vozy jezdí na zkapalněný zemní plyn (LPG).

Plánované zvýšení spotřební daně z piva ve sněmovně neprošlo, změnu zákona nepodpořili někteří poslanci vládních křesťanských demokratů. Ministerstvo financí přitom původní záměr dvakrát korigovalo. Proti zdražovaní piva razantně vystupovali jeho producenti, kteří rovněž spustili petici proti diskriminaci slovenského piva. Protože petici podepsalo více než 100.000 lidí, bude se jí muset zabývat také parlament.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita