ERÚ vydal cenové rozhodnutí pro rok 2011, kterým snížil regulované ceny služeb souvisejících s dodávkou plynu

01.12.2010 | , ERÚ
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


30.11.2010 Energetický regulační úřad dnes vydal cenové rozhodnutí č. 3/2010 účinné od 1. ledna 2011, kterým se stanovují ceny regulovaných služeb souvisejících s dodávkou plynu pro příští rok.

Regulovaná složka ceny plynu, kterou stanovuje ERÚ, se týká přepravy a distribuce a tvoří přibližně 24 % z celkové částky ceny plynu. V dnes vydaném cenovém rozhodnutí ERÚ snižuje pro rok 2011 cenu za přepravu a distribuci. Ceny za přepravu plynu zákazníkům v ČR pro rok 2011 klesnou v průměru o 1,7 %. Cena za distribuci pro spotřebitele plynu v roce 2011 zahrnující přepravu plynu v rámci ČR se v rámci celorepublikového průměru téměř nemění, resp. klesá o 0,4 %.

Ceny za přepravu plynu spojené s dovozem plynu a uskladněním plynu v ČR se ve srovnání s rokem 2010 nemění a nemají tedy vliv na konečnou cenu dodávky pro konečného zákazníka. Razantní pokles ceny za přepravu na vstupu do ČR a zpoplatnění přepravy k podzemním zásobníkům plynu pro rok 2010 se ukázaly jako pozitivní krok, který měl za následek zvýšení počtu dovozců plynu do ČR a přispěl k dalšímu rozvoji konkurence na českém trhu.

Na vývoj cen za distribuci pozitivně působí pokles inflačních koeficientů, snížení ziskové míry regulovaných společností a rovněž výše korekčních faktorů za distribuci, která je ve srovnání s rokem 2010 nižší. U některých distribučních společností se však na vývoji cen negativně projevila postupná kompenzace vysoké hodnoty korekčního faktoru (vypořádání odchylky mezi plánovanou a skutečnou spotřebou) v roce 2010, ke které bylo přistoupeno z důvodu stabilního vývoje cen za distribuci pro spotřebitele plynu.

Negativně se však projevuje dlouhodobý trend poklesu spotřeby.

Autor článku

Tiskovka