Dnes se sešla prvni povolební Podnikatelská rada

01.12.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


29.11.2010 Na Ministerstvu průmyslu a obchodu se dnes poprvé v tomto volebním období sešla Podnikatelská rada složená ze zástupců podnikatelských sdružení či asociací a zástupců státní správy. Rada jako poradní orgán ministra průmyslu a obchodu měla na programu zásadní témata, která mají vliv na konkurenceschopnost a atraktivitu České republiky: snižování administrativní zátěže podnikatelů a oblast průmyslových zón a investičních pobídek.

Právě snižování zbytečné byrokracie je jednou z klíčových priorit ministra Kocourka. "Ve spolupráci s Českým statistickým úřadem upravujeme dosavadní metodiku měření administrativní zátěže, aby co nejvíce odrážela reálný čas, který podnikatel na plnění nadbytečné administrativy stráví. Každá firma si tak může dopočítat náklady s tím spojené, protože sama nejlépe zná cenu své práce," vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Podnikatelská rada se také zabývala otázkou, jak efektivně pracovat s průmyslovými zónami a investičními pobídkami. "Ve stávajících průmyslových zónách vytvořili investoři více než 100 tisíc pracovních míst a investovali zde více než 200 miliard korun. Nyní intenzivně pracujeme na tom, jak co nejefektivněji přilákat další investory do neobsazených kapacit. Co se týče investičních pobídek, je potřeba jejich systém nastavit tak, aby preferoval obory s vysokou přidanou hodnotou a pomáhal strukturálně postiženým regionům," říká ministr Kocourek.

Podnikatelská rada se věnovala také zákonu o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití. "Členové Rady se na dnešním jednání přiklonili k tomu, aby se tento zákon zrušil s náhradou — to znamená, že by se jeho odůvodněná ustanovení přidala do již dříve platných zákonů, především do zákona o hospodářské soutěži, zákona o cenách a do Obchodního zákoníku," uvedl ministr Martin Kocourek a dodal: "Definitivní rozhodnutí o tom, jak finálně vyřešit problematiku tržní síly, musí být odborné a ne populistické."

Autor článku

Tiskovka