Finance vždy na prvním místě

01.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Všechny oblasti podnikání mají jedno společné – musí podniku vydělávat peníze. Všechno v podniku je možné převést na společný ukazatel, kterým jsou peníze…

Finanční management a finanční plán je tedy základem každého úspěšného businessu. A měl by stát hned na začátku, ještě než se do podnikání vůbec pustíte.


Finanční představa

Na začátku si musíte udělat analýzu toho, co pro podnikání vlastně potřebujete (stroje a zařízení, vlastní prostory, vozidla, webové stránky, kancelářské potřeby, právní pomoc, účetní, nákup zásob, zaměstnanci,…), jak je to možné získat (mám hotovost, dostanu úvěr, je možný leasing,…) a půjčí mně někdo a s jakými podmínkami? Na druhé straně pak budou stát příjmy.

Začátek vždy bude finančně nejistý, ale musíte mít jasnou představu, kdy se to zlomí, mít stanovené dílčí cíle, kterých budete postupně dosahovat. Není ale důležité nesmyslně plnit tyto cíle, úkolem je přece vítězit na trhu a ne nad plánem. Pokud se tedy objeví něco nového, zajímavého, můžete plán změnit.


Kdo mi půjčí

Financovat podnikání vlastními i půjčenými zdroji je určitě správná volba, i když vaše vlastní peníze jsou nejlevnější. Začínající podnikatelé to sice mají těžké, ale pokud jste vybaveni dostatečnými argumenty, máte zajímavý nápad a dobře zpracovaný business plán, šanci máte. Pokud vám banka nepůjčí, financujte prvních pár měsíců vlastními silami a až se váš business rozhýbe, zkuste se do banky vrátit.


Druhy úvěrů

Máte na výběr z několika druhů úvěrů - investiční (používají se na investiční akce typu pořízení nemovitosti, strojů, zařízení), provozní (používají se na nákup zásob, překlenutí dočasného nedostatku prostředků, apod.), hypotéky (používají se převážně na nákup nemovitostí) a jako zvláštní kategorii je možné uvést leasing.

Podnikatelé také často používají svoje kreditní karty. Například pokud podnikáte jako kuchař v domácnosti a potřebujete pořídit suroviny na víkendovou práci, můžete si nechat zaplatit zálohu nebo načerpat peníze z kreditní karty a poté, co obdržíte peníze od zákazníka, vložit je zpátky na kartu a když to stihnete v tzv. bezúročném období (zpravidla 30 nebo 45 dní), neplatíte žádné úroky.

Na trhu najdeme i různé balíčky, úvěry, které jsou zčásti investiční a zčásti provozní, případně neúčelové úvěry, které je možné použít na cokoli.


Práce s penězi

V každém okamžiku musíte mít přehled o tom, kolik máte peněz na účtu a v pokladně, jaká vydání vás čekají (jaká je splatnost vašich závazků) a kolik obdržíte od svých zákazníků. K tomu postačí jednoduchá tabulka v Excelu, nicméně profesionální software dokáže víc.

Nespoléhejte se na jednoho zákazníka, protože pokud Vám vypadne jeden zákazník (stornuje objednávku), může to být problém, než když vám vypadne jeden zákazník z mnoha. Stejné je to s dodavateli.

Ideální je mít tento rytmus: Pokud vám velký zákazník posune platbu, automaticky se budete ptát, komu ze svých dodavatelů posunu splatnost já, pokud není jiná možnost.


Kde mít peníze

K podnikání nepotřebujete žádný speciální účet, můžete podnikat i se svým běžným účtem, ale jakmile se Váš business rozběhne a budete mít na účtu desítky pohybů denně, bude Vám to dělat velké komplikace. Obecně se doporučují dva až tři účty, to znamená nesoustředit se jen na jednu banku. S tím souvisí i další služby, například kontokorent nebo jiná forma úvěru. Můžete si pak vybírat mezi více bankami, které znáte a které znají vás.


Když se nedaří

Pokud se objeví problémy, měli byste se vždycky ptát, proč. Podnikání je složitá věc, úspěch závisí na maličkostech a není pro každého. Takže špatná finanční situace může být signálem, že něco děláte špatně – pak zjistěte, co a dělat to správně – může to být ale také signál, že na podnikání nemáte dostatek schopností.

Těžká práce podnikatele totiž spočívá v tom, že podnikatel musí na jedné straně umět komunikovat a argumentovat a musí mít obchodní talent, ale také musí rozumět číslům. A často se stává, že podnikatel je dobrý jen v jedné oblasti.

Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT