Internet dnes zažívá nákupní horečku. Prostřednictvím karet Visa bude utraceno přes 460 milionů euro

30.11.2010 | , VISA
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


29.11.2010 Dnešní den se pro držitele karet Visa ponese ve znamení online nakupování. Podle analýzy asociace Visa Europe se právě dnešek stane absolutně nejrušnějším dnem nákupů na internetu. Očekává se, že celkové výdaje prostřednictvím karet Visa v Evropě přesáhnou částku 460 milionů euro, přičemž bezmála 70 % těchto výdajů bude hrazeno debetními kartami.

Již v předchozích dvou letech bylo železným pravidlem, že se nejvíce internetových nákupů prostřednictvím karet Visa uskutečnilo v pondělí na přelomu listopadu a prosince. Jednalo se o pondělí 30. listopadu 2009 a 1. prosince 2008.

Zákazníci dnes na internetu prostřednictvím karet Visa utratí každou minutu v průměru 319 000 euro, tedy přes 5 000 euro za vteřinu během celého dne. Nákupní horečka vystoupá na maximum mezi 13:00 – 14:00, kdy většinou probíhá polední přestávka. Druhý vrchol nakupování bude následovat okolo 19:00, kdy se lidé obvykle navracejí domů a připojují k internetu.

Visa Europe očekává, že se prostřednictvím karet Visa v Evropě na internetu dnes uskuteční bezmála 6,6 milionů transakcí, což činí 4 500 transakcí každou minutu. Nárůst internetových transakcí je spojen s vánočními nákupy. K nákupům na internetu se však po celý rok obrací stále více obyvatel.

„Nakupování na internetu je v dnešní době přirozenou součástí vánočních nákupů a klíčovou částí vánočních strategií samotných prodejců. Rekordních čísel v rámci online nakupování je dnes dosahováno zejména proto, že zákazníci disponují potřebnými financemi a zboží též objednávají s předstihem, aby jim bylo včas doručeno,” říká Dr. Steve Perry, komerční ředitel asociace Visa Europe.

V kamenných prodejnách jsou absolutně nejrušnější poslední dva dny před vánočními svátky. Asociace Visa Europe ve svém odhadu vychází z bohatých zkušeností a údajů z posledních několika let. Více než 1 euro z každých devíti euro zaplacených v Evropě je hrazeno prostřednictvím karty Visa.

Nejdůležitější rady asociace Visa Europe pro bezpečné nakupování po internetu:

  • Před samotným nákupem nespěchejte a věnujte dostatek času vyhledání informací o prodejci v případě, že u něj nenakupujete pravidelně.
  • Vyhledávejte internetové prodejce, kteří využívají systém „Verified by Visa”. Ten poskytuje ještě lepší ochranu před možným zneužitím dat. „Verified by Visa” ověřuje, že uživatel karty i prodejce jsou skutečně ti, za koho se vydávají. Při nákupu po internetu tento systém chrání hned dvakrát.
  • Doklad o uskutečněné transakci si uložte nebo vytiskněte, a to včetně webové adresy prodejce.
  • Před nákupem se seznamte s podmínkami dodání i vrácení zboží. Detailní informace by měly být uvedeny na webové stránce prodejce.
  • Na webové stránce si též zkontrolujte kontaktní údaje a zejména ověřte, že je uveden telefonický kontakt.
  • Pokud se připojujete z veřejně přístupného počítače, po nákupu se odhlaste, aby někdo cizí nezískal přístup k vašim osobním údajům

Autor článku

Tiskovka