Skupina pro otevřený dialog o hlubinném úložišti se poprvé sešla

29.11.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


25.11.2010 Na Ministerstvu průmyslu a obchodu se dnes vpodvečer poprvé sešla pracovní skupina obcí, občanských organizací a zástupců státní správy, která má za cíl více otevřít výběr místa pro hlubinné úložiště vyhořelého odpadu veřejnosti a zajistit silnější účast obyvatel při hledání vhodné lokality.

"Vybudování hlubinného úložiště je strategickým rozhodnutím, které bude formovat českou energetiku a energetickou bezpečnost na mnoho let dopředu. Vznik pracovní skupiny zajišťující otevřený dialog je důležitým krokem v rámci koncepčních prací na stavbě úložiště," řekl při zahájení dnešního setkání náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku a průmysl Tomáš Hüner.

"Nová pracovní skupina může významně přispět k porozumění a sladění názorů a očekávání především jednotlivých obcí. Pomůže zajistit, aby stavba úložiště respektovala jak celospolečenská technická a bezpečnostní kritéria, tak především zájmy obyvatel míst, kde by úložiště mohlo stát," říká Jiří Slovák, zástupce ředitele SÚRAO a dodává: "Věřím, že tuto ambici potvrzuje i dnešní volba předsedkyně a místopředsedkyně."

Předsedkyní pracovní skupiny se dnes večer stala Zdenka Vajdová ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR, místopředsedkyní Zdeňka Klesalová, starostka obce Lodhéřov. Členy pracovní skupiny jsou představitelé místních samospráv z obcí v lokalitách zvažovaných pro hlubinné úložiště a místních ekologických organizací. Ve skupině jsou také představitelé obou komor parlamentu, zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva životního prostředí, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a SÚRAO. Nechybí ani sociologové a představitelé celostátních ekologických iniciativ.

Autor článku

Tiskovka