Týdenní komentář: Vlastníky zemědělské půdy budou moci být i cizinci

26.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zemědělskou půdu budou moci brzy nakupovat i cizinci? Je jen otázkou, jestli výnosy budou zdaňovat rovnou nebo progresivní daní?

1. Prodej ojetin v autobazarech prudce roste
Prodej ojetých vozů v tuzemských autobazarech vzrostl na podzim o desítky procent. Obchodníci v tom vidí konec recese a začátek ekonomického oživení. Největšímu tuzemskému obchodníku s ojetými auty AAA Auto v listopadu prodeje v Česku meziročně vzrostly o třetinu a na Slovensku až o 70 procent.


2. Konec billboardů u dálnic? Podle ŘSD ano.
Ať už v novém nebo ojetém, už možné nebudeme potkávat stovky reklamních billboardů, má se tak stát během několika let. Zhruba 440 těchto reklamních ploch, tedy 20 procent z celkového počtu, by mělo být odstraněno už v prvním čtvrtletí příštího roku.


3. Důvěra v českou ekonomiku se v listopadu zvýšila
Konec recese také potvrzuje zlepšující se důvěra v tuzemskou ekonomiku. Souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s říjnem stoupl o 1,3 bodu, vzrostla důvěra spotřebitelů i podnikatelů. Meziročně je pak souhrnný indikátor důvěry o 11,7 bodu vyšší. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně zvýšila o 2,2 bodu a mezi podnikateli vzrostla o 1,1 bodu.


4. Důvěra německých podnikatelů v listopadu nečekaně roste
Podobné je to i u sousedů. Německá podnikatelská důvěra v listopadu oproti očekávání vzrostla nad všechny odhady trhu. Index německého podnikatelského klimatu vyskočil na 109,3 bodu z nepatrně revidovaných 107,7 bodu za říjen. Analytici oslovení Reuters v průměru naopak předpovídali pokles ukazatele na 107,4 bodu z dříve uváděných 107,6 bodu za předchozí měsíc.


5. Menší podniky stále nechtějí vytvářet nová pracovní místa
Přesto menší podniky mají stále obavy. Generální tajemník UEAPME Evropské asociace malých a středních podniků a řemeslníků Andrea Benassi nedávno zdůraznil, že mnoho malých a středních podniků stále váhá investovat a vytvořit tak nová pracovní místa. Veřejné finance jsou pod tlakem a pouze soukromé investice pomáhají podepřít domácí poptávku, na které mnoho malých a středních podniků spoléhá.


6. Škodlivých programů je čtyřikrát více než v roce 2007
Špatná zpráva také přišla ze světa IT. Množství škodlivých kódů, které ve světě každodenně vzniknou, se od roku 2007 zvýšilo čtyřnásobně na 60.000 programů. Od začátku letošního roku již vzniklo přes 14 milionů nebezpečných aplikací. Jedním z nejsofistikovanějších typů škodlivých programů byly ve 3. čtvrtletí kódy vytvářející síť ovládaných počítačů Zeus. Internetoví podvodníci pocházející z Ukrajiny dokázali prostřednictvím těchto kódů způsobit jen malým firmám v USA ztráty ve výši 70 milionů dolarů.


7. Zemědělskou půdu bude možné prodávat cizincům
Viry určitě tolik netrápí zemědělce jako skutečnost, že na zemědělskou půdu se už brzy budou moci dostat zahraniční firmy. Vláda totiž schválila novelu devizového zákona, která umožňuje prodej zemědělské půdy cizincům. Dosud podle zákona cizinci zemědělskou půdu kupovat nesmějí. Desítky tisíc hektarů české zemědělské půdy však již dnes vlastní zahraniční právnické osoby, které mají v ČR sídlo.


8. Opozice navrhne dorovnání přímých plateb
Už dříve se zemědělci dozvěděli, že jim nebudou v příštím roce dorovnány přímé platby. Opoziční poslanci ale navrhli, aby tyto platby dorovnány českým zemědělcům byly.


9. Možná dojde ke zdražení kvůli změnám v DPH
Ceny nového bydlení mohou opět růst, a to nejméně o sedm procent v případě, že se zvýší snížená sazba daně z přidané hodnoty. Zvýšení daně by se také projevilo v ceně zemědělských produktů.


10. Vláda proti progresivnímu zdanění
Jedním z dalších návrhů z oblasti daní je návrh ČSSD na progresivní zdanění příjmů fyzických osob. Vláda ale podle očekávání ve sněmovně tento návrh nepodpoří. Podle premiéra Petra Nečase je předloha nesystémová a není v souladu s programovým prohlášením vlády. Nyní platí jednotná 15procentní daň z příjmu fyzických osob.


Autor článku

Karel Pospíšilík  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT