Prezident HK ČR Petr Kužel se zúčastnil Kulatého stolu v Teplicích

26.11.2010 | , Hospodářská komora ČR
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


24.11.2010 Prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel se v úterý 23. listopadu zúčastnil v Teplicích diskusního Kulatého stolu, pořádaného Krajskou hospodářskou komorou Ústeckého kraje v rámci oslav 10. výročí jejího vzniku. Společně se zástupci krajské komory diskutoval prezident HK ČR s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Bedřichem Dandou a s představiteli Ministerstva dopravy ČR – ředitelem odboru silniční infrastruktury Josefem Kubovským a Petrem Vůjtkem.

Účastníky Kulatého stolu přivítal předseda KHK ÚK Jan Cháb, následně vystoupil prezident HK ČR Petr Kužel. Hlavním tématem diskuze byla doprava, zejména pak problémy spojené s dostavbou dálnice D8 a problematika modernizace dopravní infrastruktury kraje a jejího financování. Výstavba dálnice D8 stále naráží na odpor ekologických aktivistů, a tak je obtížné určit termíny dokončení. Optimistické výhledy uvádějí, že pokud se neobjeví nové překážky způsobené kroky ekologických aktivistů a občanských sdružení, mohla by být dálnice D8 dokončena v roce 2014. V diskuzi se podnikatelé zajímali rovněž o rychlostní komunikaci R7, železniční dopravu a modernizaci železničních tratí v kraji a v souvislosti s lodní dopravou také o problematiku výstavby jezů na Labi.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Bedřich Danda informoval přítomné představitele podnikatelské sféry o vývoji základních makroekonomických ukazatelů, hovořil o oživování české ekonomiky a také o situaci na trhu práce, na němž se ještě projevují důsledky recese. V diskuzi k této problematice se účastníci kulatého stolu zajímali především o otázky spojené s energetickou koncepcí státu a se zásadami Územního rozvoje Ústeckého kraje. Prezident HK ČR Petr Kužel v této souvislosti uvedl, že problémem je, že stále chybí nová energetická koncepce státu. „Máme dosluhující, již neodpovídající a zastaralou energetickou koncepci státu. V Hospodářské komoře České republiky v současnosti dopracováváme energetickou koncepci podnikatelů, abychom věděli, co podnikatelé potřebují a chtějí, aby tato koncepce obsahovala,“ uvedl Petr Kužel.

Na Kulatý stůl navázal slavnostní večer u příležitosti oslav 10. výročí vzniku Krajské hospodářské komory Ústeckého kraje, jehož se mimo jiné účastnili někteří nově zvolení primátoři a senátoři a poslanci z Ústeckého kraje, zahraniční hosté a zástupci významných podniků v Ústeckém kraji. Slavnostní večer zahájil předseda KHK ÚK Jan Cháb, následně přítomné pozdravil prezident HK ČR Petr Kužel, který ve svém krátkém projevu vyzdvihl důležitost komunikace a spolupráce obcí, okresů a kraje s podnikatelskou sférou.

Autor článku

Tiskovka