Výpadky ropovodu Družba pojistí ropovod z Německa

25.11.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


23.11.2010 Česká republika se nejméně do roku 2015 pojistila proti výpadkům v dodávkách ruské ropy přes ropovod Družba. Společnost MERO Germany, dceřiná firma MERO ČR, kterou ze sta procent vlastní český stát, a společnost provozující ropovod TAL totiž právě dnes po několikaměsíčním jednání na Ministerstvu průmyslu a obchodu prodloužili smlouvu umožňující přepravovat západoevropským ropovodem TAL více ropy pro české rafinérie ve chvíli, kdy nastanou problémy na ropovodu Družba. MERO ČR může v takovém případě využít volnou přepravní kapacitu ropovodu TAL i mimo obvyklý systém dlouhodobých závazků, a to bez neúměrně vysokých dodatečných nákladů. Nový dodatek ke smlouvě platí až do roku 2015.

"Prodloužení platnosti smlouvy mezi MERO a TAL je pro energetickou bezpečnost České republiky velmi významné," zdůraznil ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek a dodal: "Možnost rychle zvýšit dodávky ropy z italského Terstu ropovodem TAL se velmi osvědčila už ve druhém pololetí 2008, kdy ropovod Družba na čas z poloviny vyschl." Ministr Kocourek také připomněl, že dnes podepsaná smlouvy dává České republice exkluzivní postavení mezi uživateli ropovodu TAL.

Slavnostního podpisu dodatku ke smlouvě mezi společnostmi MERO Germany a TAL se zúčastnili ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek, jednatel společnosti TAL Deutsche Transalpine Oelleitung Sanders Schier a předseda představenstva a generální ředitel MERO ČR Jaroslav Pantůček a další osobnosti.

Nově podepsaný dodatek navazuje na smlouvu, kterou MERO Germany a společnost TAL uzavřely v říjnu 2008. Její znění se přitom použilo už v červenci 2008, kdy se tak podařilo vyrovnat tehdejší výpadky v zásobování ropovodem Družba. Smlouva z roku 2008 platila jen do konce letošního roku a v případě zájmu obou smluvních stran ji bylo možné prodloužit.

Autor článku

Tiskovka