Odstartovala obchodní mise do Kazachstánu

24.11.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


24.11.2010 Podnikatelské fórum, kterého se zúčastnily více než dvě desítky českých podniků, odstartovalo českou obchodní misi do Kazachstánu vedenou náměstkem ministra průmyslu a obchodu Martinem Hovorkou. "Pro české firmy zde vidím příležitosti především v oblastech strojírenství, energetiky, zdravotnických technologií, čistíren odpadních vod a rozvoje dopravní infrastruktury," říká náměstek Hovorka.

Podnikatelské fórum se konalo v největším kazašském městě Almaty. "Almaty, jako bývalé hlavní město Kazachstánu, zůstává jeho obchodním a průmyslovým centrem, které se podílí jednou třetinou na hrubém domácím produktu země," zdůraznil význam podnikatelského fóra náměstek Hovorka.

V Almaty také Česká republika včera otevřela nový honorární konzulát, který bude pracovat pro celé teritorium jižního Kazachstánu od Kaspického moře až po hranice s Čínou. "Od honorárního konzulátu očekávám, že pomůže zvýšit povědomí o České republice v této části Kazachstánu a podpoří rozvoj ekonomických a obchodních vztahů mezi českými podniky a jejich kazašskými protějšky," dodal náměstek Hovorka a připomněl, že už nyní v Almaty působí zahraniční zastoupení agentury CzechTrade, které pomáhá českým firmám, které tu chtějí podnikat.

Velvyslanec české republiky v Kazachstánu Bedřich Kopecký potvrdil, že se honorární konzulát bude primárně věnovat právě podpoře vzájemných hospodářských vztahů: "Honorární konzul Uzakbaj Ajtžanov je úspěšný podnikatel s mezinárodní reputací. Je velkým přítelem České republiky a v jeho osobě budeme mít dobrého zástupce a propagátora českého podnikatelského prostředí," říká Kopecký.

Náměstka Hovorku na jeho cestě do Kazachstánu doprovází reprezentativní mise více než dvou desítek českých podniků. "Jsme tady proto, abychom posílili stávající partnerství a navázali nové obchodní a investiční kontakty. To bylo také cílem podnikatelského fóra, které se v Almaty uskutečnilo a které usnadnilo vzájemné kontakty českých a kazašských firem," říká Zdeněk Filla ze Svazu průmyslu a dopravy, který misi organizuje.

Obdobné fórum se uskuteční také v Astaně, hlavním městě Kazachstánu, kam se vládní i podnikatelská delegace přemístily. V Astaně se bude konat také zasedání česko—kazašské mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci. "Komise je vrcholovým fórem, které umožňuje posoudit široké spektrum hospodářských vztahů a podpořit konkrétní projekty vzájemné spolupráce. Kazachstán je pro Českou republiku jedna z prioritních zemí exportního zájmu. Úroveň vzájemného obchodu a investování přitom zdaleka neodpovídá možnostem obou ekonomik," dodal náměstek Hovorka.

Autor článku

Tiskovka