Možná dojde ke zdražení kvůli změnám v DPH

23.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ceny nového bydlení můžou opět růst, a to nejméně o sedm procent v případě, zvýší-li se snížená sazba daně z přidané hodnoty. Na setkání s novináři to dnes řekl předseda představenstva developerské skupiny Finep Michal Kocián. Zdražení bytů nevylučují v takovém případě ani další velcí stavitelé bytů.

Snížená sazba DPH by se podle představ vlády měla od roku 2012 kvůli chystané důchodové reformě zvýšit ze současných deseti procent až na 17 procent. Pro uskutečnění co nejdůslednější penzijní reformy by si ministr financí Miroslav Kalousek přál jednotnou DPH na úrovni 19 procent.

"Celková cena nových bytů se může zvýšit až o deset procent. V konečné ceně musíme promítnout nejen vyšší sazbu DPH, ale také vyšší náklady na energii a stavební materiály, jinak bychom končili v červených číslech," uvedl šéf Finepu. Podobně to vidí i generální ředitel developerské firmy Ekospol Evžen Korec. "Na pokrytí zvýšené DPH ze zisku Ekospolu v dnešní době prostě není prostor, ceny jsou stlačené na minimum," řekl.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita