Schválení nové směrnice AIFM na úrovni Evropského parlamentu

23.11.2010 | , CVCA
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


23.11.2010 Dne 11. 11. 2010 byla Evropským parlamentem přijata nová směrnice AIFM (o manažerech alternativních investičních fondů). Private equity a venture kapitál budou nyní regulovány společně s mnoha dalšími typy alternativních investičních fondů.

Zástupci PE/VC (EVCA,CVCA) vyvinuli maximální úsilí, aby připravovaná regulace neměla svými neadekvátními opatřeními negativní vliv na financování rozvoje firem v různých fázích jejich rozvoje. Schválená směrnice sice dává národním regulátorům určitý manévrovací prostor pro implementaci EU směrnice. Nicméně bude velmi důležité, aby směrnice alespoň neměla znatelný negativní dopad na financování malých a středních (MSP) a zejména inovativních podniků (seed capital, startup).

Financování MSP a inovací je klíčovou politickou prioritou zemí EU pro udržení konkurenceschopnosti národních ekonomik a zaznívá také v mnoha vypracovaných a předložených programech.

Prezident CVCA Vladislav Jež upozorňuje odpovědné politické činitele na evropské i národní úrovni na nutnost větší politické konzistence při implementačním procesu této směrnice tak, aby se nestalo osudným pro malé a střední podniky a inovativní projekty, které jsou hybnou silou ekonomiky celé Evropské unie.

Od zahájení procesu přijetí nové směrnice private equity a venture kapitál pokračoval v investování do společností, které čelily problémům v době ekonomické krize. Tímto způsobem bylo zainvestováno téměř 9 tisíc firem od roku 2009, což je číslo srovnatelné s ekonomicky silným obdobím mezi roky 2007 a 2008. Většina těchto podniků patří mezi malé a střední podniky.

Autor článku

Tiskovka