Čeští zaměstnavatelé jsou pro zachování zvýhodnění stravenek

23.11.2010 | , Factum Invenio
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


23.11.2010 Mezi českými firmami převládá pozitivní názor na používání stravenek. Vyplývá to z výzkumu společnosti Factum Invenio, která na základě využití techniky telefonických rozhovorů (CATI) položila sadu otázek zástupcům firem z celé České republiky. Dotazování proběhlo na vzorku 714 respondentů.

„I výsledky studie společnosti PwC PayWell 2010 potvrzují popularitu stravenek mezi tuzemskými zaměstnavateli, svým zaměstnavatelům je nabízí 73 % společností. Stravenky patří mezi pět nejčastěji poskytovaných benefitů. Průměrná hodnota stravenky na den, kterou zaměstnavatelé poskytují, je 72 Kč. Z toho firma v průměru hradí 65 %, to znamená, že některé společnosti přispívají svým zaměstnancům i vyšší část hodnoty stravenky, než je daňově uznatelná,“ říká Branislav Hunčík, odborník na řízení lidských zdrojů ze společnosti PwC Česká republika.

„Jakákoliv hodnota stravenky je u zaměstnance osvobozena od daně z příjmů a nezahrnuje se ani do základu pro odvod pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění. Tyto skutečnosti bezesporu přispívají k velké popularitě stravenek mezi zaměstnanci. Daňové limity v oblasti poskytování stravenek jsou nastaveny pouze pro zaměstnavatele. Například v roce 2010 si mohou z každé bezplatně poskytnuté stravenky ve výši 100 Kč snížit základ daně pouze o 51,10 Kč, zbytek hodnoty je daňově neuznatelný," říká David Borkovec, partner v Daňovém a právním oddělení PwC Česká republika.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT