Budou se opakovat výpadky dodávek ropy?

23.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ruská společnost Transněfť se chystá varovat zákazníky v Česku, na Slovenska a v Maďarsku před možnými výpadky v dodávkách ropy přes ropovod Družba během nadcházející zimy. "Společnost se chystá rozeslat evropským spotřebitelům dopisy s varováním," napsal dnes ruský hospodářský list Vedomosti s odvoláním na mluvčího monopolního přepravce Igora Ďomina.

Důvodem "nestandardní situace" je prý přeprava venezuelské ropy z oděského přístavu na jihu Ukrajiny přes ropovod Oděsa-Brody a dále jednou z větví ropovodu Družba do Běloruska. Stejný úsek Družby, spolu s paralelní větví, však slouží i k přepravě ruské ropy do střední Evropy, a tak vzniká nedostatek kapacit. Potrubí je podle Transněfti už na hranici možností a nemá rezervu, která by mohla uspokojit vyšší poptávku v případě chladné zimy.

"Argumentace monopolu se shoduje s taktikou druhého giganta, Gazpromu: v předvečer plynových válek veřejně varoval Brusel před možným přerušením dodávek vinou 'vrtochů' tranzitních zemí," upozornily Vedomosti v připomínce rusko-ukrajinských sporů, které naposledy počátkem loňského roku načas připravily evropské zákazníky o podstatnou část ruského plynu.

Dodávky venezuelské ropy do Běloruska přes Ukrajinu se jeví důsledkem sporů mezi Minskem a Moskvou o cla na ruskou ropy. Postup Minsku nedávno označil viceprezident Transněfti Michail Arustamov za "politické hry", protože ruská ropa je i se clem v plné výši o 52 až 58 dolarů lacinější, ale Minsk dal přednost Caracasu.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita