První Evropský summit pro malé a střední podniky

23.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Belgické předsednictví uspořádalo 18. listopadu společně s Evropskou komisí, Evropským sdružením malých a středních podniků a řemeslníků UEAPME a dalšími partnery první Evropský summit pro MSP. Příležitost představit své projekty, tentokrát v oblasti zelených technologií, dostali i samotní podnikatelé včetně české firmy Step Trutnov.

Massimo Baldinato, člen kabinetu komisaře Tajaniho zodpovědného za průmysl a podnikání, připomněl důležitost MSP na tvorbě HDP EU a tvorbě pracovních míst. MSP tvoří 99,8% všech podniků v EU a zajišťují dvě ze tří pracovních míst v soukromém sektoru a na HDP EU se podílejí z 58%. Devět firem z deseti MSP jsou mikropodnikem, tj. s méně než deseti zaměstnanci. V ČR registrujeme něco málo přes 900 000 firem, z toho 95% je mikropodniků.

Baldinato zdůraznil důležitost vlajkové iniciativy v oblasti průmyslu a potřebě zaměřit se na internacionalizaci MSP a podporu inovací. Vyzval členské státy, aby urychleně implementovaly Akt o drobném podnikání včetně jeho základního principu „mysli nejdříve na malé“, a to na národní a lokální úrovni, jinak nebude možné zaručit jeho úspěch.

Belgická ministryně Sabine Laruelleová informovala o opatřeních, která belgická vláda přijala v souvislosti v boji proti krizi a na podporu MSP. Zjednodušila zakládání firem, zavedla nový statut pro začínající firmy se sníženým základním kapitálem, učinila statut OSVČ atraktivnějším (skloubení pracovního a osobního života, rodinné příspěvky a sociální zabezpečení), dále se zejména soustředila na přístup MSP k financím a zřídila tzv. účastnický fond a ustavila post úvěrového ombudsmana.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita