Rychlý ekonomický růst v některých zemích již pozvedl platební morálku na lepší úroveň, než byla před krizí

22.11.2010 | , Coface Czech
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


19.11.2010 V růstových teritoriích – Asii, Latinské Americe i Střední Evropě, se platební morálka buď již vrátila na předkrizovou úroveň nebo v některých důležitých ekonomikách dokonce dostala výše. Rozvíjejícím se ekonomikám Coface předpovídá pro rok 2011 růst 6,1%. Mezi země s platební morálkou nad úrovní před krizí Coface zařazuje Turecko a Brazílii.

Coface předpokládá mírné snížení hospodářského růstu pro příští rok. Ve své poslední revizi očekávaného globálního růstu ekonomiky dochází k předpokladu +3,9% pro rok 2010 a +3,4% pro rok 2011. Tempa ekonomického růstu se budou zásadně lišit v různých regionech a různých typech ekonomik. Rozvíjející se ekonomiky budou pokračovat v boomu a po průměrném růstu 6,3% ve 2010 dosáhnou příští rok na růst 6,1%, zatímco rozvinuté země klesnou z letošního růstu 2,1% na 1,9% v příštím roce.

Prudký propad mezinárodního obchodu přenesl krizi z vyspělých ekonomik, kde začala, do růstových ekonomik. Krize tak šokově zasáhla i řadu let úspěšných rozvíjejících se ekonomik, ale ty zareagovaly velmi rychle a ve velkém stylu provedly proticyklická monetární a fiskální opatření už začátkem 2009. Čína a Indie tak nadále zůstanou tahouny světového růstu dále podporovaného zeměmi Latinské Ameriky a dalšími. Z vyspělých ekonomik bude nadále rychleji růst USA před EU.

V Latinské Americe je největší a nerychleji rostoucí ekonomikou Brazílie, pro kterou Coface předpokládá růst 7,3% ve 2010 a 4,5% ve 2011. Zpřísnění monetární politiky v Brazílii povede k ochlazení pro ní zcela výjimečného letošního tempa růstu, ale její diverzifikovaná ekonomika bude mít silné předpoklady pro další dlouhodobější solidní růst. To přispívá k pokračujícímu se zvyšování platební morálky brazilských firem. Coface zvyšuje rating platební morálky pro Brazílii na A3, tedy na nejvyšší stupeň v dosavadní historii ratingu platební morálky brazilských firem.

Podobně úspěšně vnímá Coface situaci v Turecku, pro které zvyšuje rating platební morálky na A4, rovněž nejvýše v historii. Turecká ekonomika letos poroste téměř o 7%. V průběhu krize Turecko reagovalo největším poklesem klíčové referenční sazby ze všech zemí světa, a to o 1025 základních bodů mezi listopadem 2008 a prosincem 2009. Zdravý růst vychází jak z rostoucí spotřeby, tak z nárůstu investic. Počty platebních selhání tureckých firem se snížily na předkrizovou úroveň již v září 2009 po ztrojnásobení mezi červnem 2008 a březnem 2009 a nyní jsou již pod celosvětovým průměrem.

Na předkrizovou úroveň se dostalo hodnocení platební morálky firem i pro Rusko, které bylo krizí zasaženo nejvíce ze skupiny zemí G-20. Růst tamní ekonomiky se opírá o růst spotřeby domácností. Oproti ostatním zemí skupiny BRIC však bude Rusko zaostávat v ratingu platební morálky pro své nedostatky v obchodním prostředí, především pak kvůli netransparentnosti ruských firem.

Autor článku

Tiskovka