Drábek usiluje o centralizaci úřadů práce

22.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek předložil prostřednictvím koaličních poslanců návrh zákona, který by centralizoval úřady práce. Proti jsou odbory i zaměstnavatelé. Podobný plán měl před třemi lety tehdejší ministr práce a nynější premiér Petr Nečas, nakonec od něj ustoupil. Uvádí to týdeník Euro. Sjednocený úřad by měl vzniknout v dubnu příštího roku.

Zástupci připomínkových míst jsou rozhořčeni. Návrh k nim sice dorazil, ale téměř vzápětí se spustilo jeho projednávání poslanci. Návrhem by se proto mělo tento týden zabývat i mimořádné plénum tripartity.

Drábek navrhuje sloučit dosavadních 77 samostatných úřadů práce, které vedle práce s nezaměstnanými spravují i oblast státní sociální podpory, do jednoho subjektu. Nová organizace by se měla jmenovat Úřad práce ČR a centrála má sídlit na pražském Karlově náměstí. Právě tady funguje jeden z odborů resortu - Správa služeb zaměstnanosti.

Ve druhém plánu, od počátku roku 2012, chce ministr do gesce nového úřadu práce převést výplatu všech nepojistných dávek, kromě důchodů a nemocenské. Bloky dávek by se soustředily do zhruba čtyř okruhů: podpora v nezaměstnanosti, podpora osob se zdravotním postižením, dávka v sociální nouzi spolu s rodinnou dávkou a rodičovský příspěvek.

Cílem navrhovaných změn jsou úspory v systému. Drábek podle Eura tvrdí, že sloučení již v prvním roce ušetří v nynějších provozních nákladech ve výši 1,7 miliardy korun nejméně 150 milionů, a to díky centralizaci obslužných činností, jako jsou nákupy energií a materiálů či personalistika.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita