Týdenní komentář: Úrokové sazby by mohly růst dříve, než se čekalo

19.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká ekonomika se zotavuje rychleji, než se čekalo, vděčíme tomu mimo jiné i větší důvěře v německou ekonomiku...

1. Objem odhalených pojistných podvodů letos stoupl o desítky procent
Počet odhalených pojistných podvodů i v letošním roce výrazně roste. Za tři čtvrtletí stoupl meziročně o desítky procent a činil stovky milionů Kč. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. V případě motoristů je to dokonce přes 30 procent.


2. České dráhy zaplatí za koleje navíc 270 mil. Kč
České dráhy zaplatí za použití kolejí Správě železniční dopravní cesty příští rok o 270 milionů korun více než letos. Stejnou částku naopak ušetří dceřiná firma pro nákladní dopravu ČD Cargo. Ministerstvo dopravy tak chce podpořit přepravu nákladu po železnici, vyplývá z oznámení MD.


3. Prodej osobních automobilů v EU se v říjnu snížil o 16,6 %
Prodej osobních automobilů v Evropské unii se v říjnu meziročně snížil o 16,6 procenta na 1,027 milionu vozů. Uvedlo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) na svých internetových stránkách. Dodalo, že v období od ledna do října prodej meziročně klesl o 5,5 procenta na 11,28 milionu vozů.


4. Schváleno: rozdělení dodatečných 5,8 mld. Kč z fondů EU
Vláda schválila návrh ministerstva pro místní rozvoj na rozdělení 237 milionů eur (asi 5,8 miliardy korun), které Česko získalo dodatečně z evropských fondů. Peníze mají směřovat hlavně do výstavby dopravní infrastruktury. Dodatečné prostředky Česko získá na základě pravidla EU. Podle něj mají státy, jejichž skutečný hrubý domácí produkt se za roky 2007 až 2009 liší od odhadů Evropské komise o víc než pět procent, právo na kompenzaci. Spolu s Českou republikou dodatečné prostředky získá ještě Slovensko a Polsko.


5. Oživení ekonomiky možná způsobí dřívější růst sazeb
Oživení české ekonomiky je silnější, než se očekávalo, což podporuje úvahy o dřívějším nárůstu úrokových sazeb. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK s tím, že jedním z faktorů nečekaného růstu mohly být investice do solární energie. Růst HDP by letos podle nich mohl dosáhnout dvou procent. Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o tři procenta.


6. Stále důvěryhodnější Německo
Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v listopadu výrazně zlepšila díky rostoucímu optimismu ohledně trhu práce a hospodářského vývoje v zahraničí. Ekonomický institut ZEW oznámil, že jeho index nálady investorů a analytiků pro Německo stoupl na 1,8 bodu z říjnových minus 7,2 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od srpna. Ekonomové přitom očekávali pouze nepatrný nárůst indexu na minus sedm bodů.


7. O uvolnění "zmražených" peněz rozhoduje podle Nečase vláda
O "rozmražení" části výdajů, které ministerstva zatím nemohou používat kvůli případnému propadu v hospodaření státu, nerozhoduje ministr financí, ale celá vláda. Uvedl to premiér Petr Nečas. Pokud k tomuto kroku kabinet přistoupí, uvolní jen "zlomeček" z těchto peněz, maximálně do miliardy korun, doplnil premiér. Výše vázaných výdajů ministerstev v rozpočtu činí celkem 12 miliard korun.


8. Výrobní ceny v Německu v říjnu meziročně vzrostly o 4,3 procenta
Výrobní ceny v Německu v říjnu vzrostly o 0,4 procenta, zatímco o měsíc dříve byl jejich růst pomalejší a činil 0,3 procenta. Oznámil to tamní statistický úřad. Meziročně vykázaly růst o 4,3 procenta proti růstu 3,9 procenta v září. Výrobní inflace v Německu tak byla vyšší, než čekal trh.


9. Francie a Německo chtějí za pomoc po Irsku vyšší daně
Francie a Německo hrozí, že neposkytnou Irsku pomoc, pokud nezvýší daně pro firmy, které patří k nejnižším v celé Evropské unii. Irové podle jejich názoru nejsou jinak schopni napravit obrovský rozpočtový schodek, který způsobila nutnost záchrany a očištění několika irských bank.


10. Google plánuje přijmout přes 2000 zaměstnanců
Americký internetový gigant Google plánuje přijmout přes 2000 zaměstnanců po celém světě. Firma v současnosti expanduje na nové trhy a bojuje s konkurenty o talentované pracovníky. Informovala o tom agentura Reuters. Finanční ředitel společnosti Patrick Pichette již v září upozornil, že v internetovém sektoru se vede "válka o talenty". Google na konci září zaměstnával přes 23.300 lidí. Počet zaměstnanců se tak od začátku roku zvýšil o téměř 18 procent. K tomuto růstu přispělo více než 20 akvizicí, jež letos Google uskutečnil.


Autor článku

Karel Pospíšilík  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT