Polovina firem s právní formou Evropská společnost je v Česku

18.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V celé EU je založeno 654 Evropských společností. V České republice 311, tedy 47,6 procent z nich. Dříve byla hlavní motivací k založení prestižní právní forma. Dnes patří mezi hlavní důvody lepší právní ochrana a větší míra anonymity. Tyto vlastnosti jsou atraktivní zejména pro investory v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

V minulosti zakládali podnikatelé Evropské společnosti (Societas Europaea, zkráceně SE) kvůli expanzi do zahraničí a zájmu o prestižní právní formu. „V popředí zájmu je dnes větší anonymita vlastnictví a možnost přemístit sídlo do jiného státu EU. O tyto služby stojí především investoři z oblasti energetiky. Reagují na nejistotu panující v oblasti podpory fotovoltaiky. Řada z nich potřebuje společnost založit rychle a využívají možnosti odkoupit předem založenou evropskou společnost,“ říká obchodní ředitelka Společnosti Online Mária Ščamburová. Výhodou evropské společnosti je, že lze přesunout její sídlo do kterékoli země EU. Na rozdíl od jiných právních forem lze přesun sídla provést bez nutnosti likvidace původní firmy, tedy bez ztráty právní kontinuity.

Více informací v tiskové zprávě: Firem s právní formou Evropská společnost je v Česku 311. Téměř tolik jako ve zbytku EU

Autor článku

Firemni aktualita