Evropská komise zahájila program rozsáhlých investic do inovativních nízkouhlíkových technologií

15.11.2010 | , Ministerstvo životního prostředí
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


15.11.2010 V úterý 9. listopadu 2010 zahájila Evropská komise první výzvu k předkládání návrhů v rámci největšího světového programu investic do demonstračních projektů v oblasti nízkouhlíkových technologií a obnovitelných zdrojů energie. Iniciativa známá pod názvem NER300 vyčlení významnou finanční podporu nejméně na osm projektů zaměřených na technologie zachycování a ukládání uhlíku a nejméně na 34 projektů zaměřených na inovativní technologie pro obnovitelné zdroje energie. Cílem je podpořit rozvoj nízkouhlíkového hospodářství v Evropě, vytvořit nová „zelená“ pracovní místa a přispět k dosažení ambiciózních cílů EU v oblasti změny klimatu. Na realizaci tohoto programu spolupracuje s Evropskou komisí také Evropská investiční banka (EIB).

Název iniciativy NER300 byl zvolen proto, že financování tohoto programu je plánováno z prodeje 300 milionů emisních povolenek, které systém EU pro obchodování s emisemi (EU ETS) uvolní z rezervy pro nové účastníky na trhu (New Entrants Reserve – NER). Při současných tržních cenách emisních povolenek má tato iniciativa hodnotu 4,5 miliardy EUR, a je tak největším programem svého druhu na světě.

Program přitáhne investice v hodnotě více než 9 miliard EUR. Výrobní a provozní náklady projektů zaměřených na zachycování a ukládání uhlíku a na obnovitelné zdroje energie budou z iniciativy NER300 financovány až do výše 50 % a zbývající finanční prostředky poskytnou investoři a členské státy. V každém členském státě bude financován nejméně jeden a nejvýše tři projekty. Finanční prostředky z iniciativy NER300 lze kombinovat s financováním z jiných nástrojů EU, včetně strukturálních fondů a Fondu soudržnosti.

Společnosti, které mají zájem předložit návrhy projektů, jejichž financování bude zajištěno v rámci iniciativy NER300, musí nabídku podat nejprve na vnitrostátní úrovni – tj. Ministerstvu životního prostředí v termínu do 9. února 2011. O finálním výběru projektů se bude rozhodovat na úrovni EU prostřednictvím Evropské investiční banky a konečný termín pro členské státy k předložení návrhů je stanoven na 9. května 2011.

Podrobné informace o podmínkách podání žádosti včetně adresy pro jejich zaslání je možné stáhnout zde.

Kontaktní osoby za ČR: Ing. Helena Hůlová, Ing. Ondřej Boreš (oddělení emisního obchodování, odbor změny klimatu).

Autor článku

Tiskovka