Týdenní komentář: Nespokojení jsou podnikatelé i odboráři

12.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Přestože stěžejní část českého průmyslu - výroba aut - je na tom mnohem lépe než před rokem a tím pádem i celá česká ekonomika, která ve 3. čtvrtletí možná vzrostla o více než 2 procenta, spokojenost českých podniků a odborářů klesá.

1. Nošovický Hyundai chce zvýšit kapacitu
Nošovická automobilka Hyundai vyrábí v současné době na hraně svých technických možností při dvousměnném provozu. Rozšíření výrobní kapacity ze současných 200.000 aut na 300.000 chystá podle plánu na rok 2011, na kdy plánuje třísměnný provoz.


2. Škoda Auto zaznamenala v říjnu nárůst prodejů o 5,5 %
Úspěchy hlásí i Škoda Auto. Automobilka vykázala za říjen meziroční nárůst prodejů o 5,5 procenta na 69.200 vozů, čímž dosáhla čtvrtého nejlepšího výsledku v historii. Historicky nejúspěšnější měsíc vykázala Škoda Auto letos v září, kdy prodala 75.790 vozů.


3. Francouzské automobilky přesouvají výrobu stále více mimo Francii
Ve Francii se o výrobě aut také mluví, ale z trochu jiného úhlu pohledu. Přes nevůli politiků a nepopulárnost delokalizací, francouzští výrobci automobilů nadále podporují výrobu ve svých závodech mimo francouzské území. V třetím čtvrtletí poklesla výroba skupiny PSA a Renault ve Francii o 7 % oproti roku 2009


4. Zmenšuje se spokojenost podnikatelů s vládou
Spokojenost dodavatelských firem navázaných na francouzský automobilový trh je na tom asi podobně jako spokojenost českých podnikatelů s naší vládou. Čeští podnikatelé jsou vůči vládě stále kritičtější a jsou zklamáni především z pomalého postupu reforem a z jejich nesystematičností.


5. Odhad meziročního růstu ekonomiky ve 3. čtvrtletí na 2,5 %
Vládě nepomáhá ani to, že tuzemská ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla podle odhadů meziročně o 2,5 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím hrubý domácí produkt stoupl podle odhadů o 0,6 procenta.


6. Stávka státních zaměstnanců bude 8.prosince
Spokojení nejsou ani odboráři, kteří si naopak stěžují na razanci prosazovaných změn. Zaměstnanci ve státní sféře tak budou 8.prosince stávkovat. Budou tím protestovat proti škrtům, jež plánuje vláda v rámci úsporných opatření na příští rok. Stávka potrvá celý pracovní den.


7. Senát bude projednávat novelu zákona o daních z příjmů
To už Senát nespíš schválí klíčové novely zákona o daních z příjmů a zákona o stavebním spoření. Oba zákony jsou součástí balíčku zákonů, kvůli nimž vyhlásila předsedkyně Poslanecké sněmovny na žádost vlády stav legislativní nouze na dobu od 1. listopadu 2010 do 15. listopadu 2010.


8. Češi se o Vánocích nechtějí zadlužovat
Mediální tlak je natolik velký, že se Češi rozhodli nezadlužovat se jako v předchozích letech. Téměř polovina dotazovaných uvedla, že omezí půjčky na pořízení dárků ať už ve formě spotřebitelských úvěrů nebo peněz vypůjčených od rodiny. Lidé se naopak budou snažit ušetřit využitím různých věrnostních programů nabízených obchodníky. Dvě třetiny respondentů uvedly, že se budou snažit nakupovat dárky v různých slevových akcích. Ukázal to průzkum společnosti Deloitte.


9. Blíží se uzávěrka do projektu INVESTICE DO NÁPADU
Pokud nemáte peněz nazbyt, ale máte skvělý nápad, zkuste projekt INVESTICE DO NÁPADU, ale nerozhodujte se dlouho. Blíží se totiž uzávěrka do tohoto projektu, který má za cíl zprostředkovat spolupráci mezi lidmi či firmami se zajímavým podnikatelským záměrem a mezi investory. Uzávěrka pro zasílání přihlášek je 22.11.2010.


10. Největšími inovátory jsou malé a střední podniky v Německu
Možná brzy přestane platit, že největšími inovátory jsou malé a střední podniky v Německu. Dle průzkumu tam v oblasti průmyslu a služeb využívají inovace čtyři z pěti firem. Evropský průměr je přitom 52 procent. Česká republika se v této statistce řadí mírně nad průměr se svými 56 procenty firem podílejících se na inovacích. Zatím.


Autor článku

Karel Pospíšilík